tolkie logo

Wat is laaggeletterdheid? En waarom is laaggeletterdheid belangrijk?

afbeelding met een lezende man en vrouw

Wat is laaggeletterdheid? En waarom is laaggeletterdheid belangrijk?

Als communicatieadviseur of journalist ben je misschien al bekend met het begrip laaggeletterdheid. Maar wat houdt het precies in? En waarom is het zo belangrijk dat er veel aandacht voor is (en komt)? In dit artikel leggen we uit wat laaggeletterdheid betekent, hoe het ontstaat en wat de gevolgen ervan zijn.

Als communicatieadviseur of journalist ben je misschien al bekend met het begrip laaggeletterdheid. Maar wat houdt het precies in? En waarom is het zo belangrijk dat er veel aandacht voor is (en komt)? In dit artikel leggen we uit wat laaggeletterdheid betekent, hoe het ontstaat en wat de gevolgen ervan zijn.

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid betekent dat je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. In Nederland betekent dat dus dat je moeite hebt met de Nederlandse taal. Mensen die hun moedertaal beheersen, maar niet goed Nederlands lezen of schrijven, zijn dus ook laaggeletterd.

In praktijk gaat het dus ook meteen over mensen die lastig meekomen. Websites begrijpen of brieven lezen is veel lastiger dan voor mensen die wel geletterd zijn. Maar ook in de zorg of in hun vrije tijd speelt laaggeletterdheid. Logisch: welke situatie je je ook voorstelt, er komt eigenlijk altijd tekst bij kijken.

Hoe ontstaat laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid kan verschillende oorzaken hebben. Sommige laaggeletterden hebben gewoon geen goede scholing gehad, terwijl anderen laaggeletterd zijn door persoonlijke omstandigheden, zoals migratie, gezondheidsproblemen of financiële problemen. Ook die kunnen namelijk, onder andere door stress, invloed hebben op iemands geletterdheid.

Gevolgen laaggeletterdheid

De gevolgen van laaggeletterdheid zijn groot en hebben impact op zowel de laaggeletterde zelf als de samenleving. Mensen die laaggeletterd zijn, ervaren bijvoorbeeld vaak problemen in hun dagelijks leven. Ze hebben moeite om informatie te begrijpen, waardoor ze minder goed kunnen functioneren op het gebied van werk, gezondheid, geldzaken en maatschappelijke participatie. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan het vormen van een politieke voorkeur. Hoe doe je dat, als je bijvoorbeeld heel veel moeite hebt met een partij-website of verkiezingsprogramma?

Aanpak laaggeletterdheid

Het aantal laaggeletterden in Nederland is aanzienlijk. Volgens cijfers uit 2016 gaat het om zo’n 2,5 miljoen mensen, wat neerkomt op één op de zes mensen. De verwachting is dat nieuwe cijfers in 2025 een flinke stijging zullen laten zien. Het is dus belangrijk om laaggeletterdheid serieus te nemen en hier actief iets aan te doen.

Gelukkig zijn er verschillende initiatieven en cursussen die zich richten op het verminderen van laaggeletterdheid en het ondersteunen van mensen die hiermee kampen. Door middel van toegankelijke boeken voor laaggeletterden en speciale cursussen kunnen zij hun lees- en schrijfvaardigheden verbeteren en zelfvertrouwen opbouwen.

“Wat moet ik daarmee?”

Als communicatieadviseur of redacteur speel je een belangrijke rol in het creëren van toegankelijke teksten. Door eenvoudige taal te gebruiken en complexe informatie op een begrijpelijke manier te presenteren, voorkom je miscommunicatie en vergroot je de toegankelijkheid voor laaggeletterden.

Eerlijk is eerlijk. Dat kost veel tijd. 

Tolkie helpt jou daarbij om al dit werk voor jou geautomatiseerd uit handen te nemen.

Laaggeletterdheid is niet alleen een maatschappelijk probleem, maar ook een publiek belang. Door toegankelijke communicatie te bieden, zorg je ervoor dat iedereen gelijke kansen heeft om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving!

Samen kunnen we werken aan het verminderen van laaggeletterdheid en ervoor zorgen dat niemand wordt buitengesloten. Laten we streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen de mogelijkheid heeft om zichzelf te ontwikkelen en mee te doen.

Deel deze blog