tolkie logo

NH Nieuws: “Hiermee worden onze verhalen eenvoudiger en begrijpelijker”

foto van een tablet met daarop de website van NH Nieuws

NH Nieuws: “Hiermee worden onze verhalen eenvoudiger en begrijpelijker”

Een knoop doorhakken

NH Nieuws heeft onlangs een nieuwe functie geïntroduceerd op hun website en app: de leeshulp Tolkie. Dat is niet voor niets: door het feit dat Eén op de vijf volwassenen in Nederland moeite heeft met lezen en schrijven. Reden genoeg voor omroep NH om de leeshulp van Tolkie te introduceren op hun app en website. “Als regionale omroep willen we laagdrempelig en toegankelijk zijn. We vinden het daarom belangrijk dat de verhalen op onze website en app voor iedereen te lezen én te begrijpen zijn”, zegt Stef Cornelissen, Chef Nieuws bij NH.

“Hiermee worden onze verhalen eenvoudiger en begrijpelijker”

Stef Cornelissen, Chef Nieuws NH

De uitdaging

Hoewel NH Nieuws ontzettend relevante informatie biedt, kan de inhoud soms lastig zijn voor bezoekers die moeite hebben met lezen. Dit leidt tot een kloof tussen de omroep enerzijds en een groot deel van het publiek anderzijds.

De oplossing

Tijdens een bezoek aan ‘Media van Morgen’ ontdekte NH Nieuws het toen net gelanceerde Tolkie. Een leeshulp die woorden simpel uitlegt, vertalingen biedt naar talloze talen en zelfs struikelblokken voorleest. NH Nieuws liet Tolkie implementeren voor zowel hun app als de website. Een extra voordeel was de achtergrond van Tolkie: de leeshulp werd destijds ontwikkeld met het doel om nieuws toegankelijker te maken. 

De voordelen voor NH Nieuws op een rij:

  • Inclusiviteit: Tolkie zorgt ervoor dat NH Nieuws een breder publiek kan bereiken, waaronder laaggeletterden die graag volwaardig willen meedoen in de samenleving.
  • Gebruiksgemak: Met een eenvoudige knop kunnen lezers Tolkie inschakelen, waardoor ze direct toegang hebben tot unieke leeshulp. De bezoeker installeert niets en kan kosteloos van de leeshulp gebruik maken!
  • Betere ervaring: Naast het bieden van leeshulp voor laaggeletteren, maak je met de tool ook gemakkelijk de teksten groter en voeg je regelafstand toe. Daarmee wordt de leeservaring beter – bijvoorbeeld als je slechtziend bent.
  • In lijn met missie: Door Tolkie te integreren, versterkt NH Nieuws zijn missie om laagdrempelig en toegankelijk te zijn voor alle lezers.

Conclusie

De toevoeging van Tolkie aan de website en app van NH Nieuws is een baanbrekende stap in de richting van inclusiviteit en toegankelijkheid. In een wereld waar informatie snel verandert en toegankelijkheid van cruciaal belang is, zorgt Tolkie ervoor dat NH Nieuws voorop blijft lopen en een voorbeeld stelt voor andere nieuwsorganisaties. Het is niet alleen een tool; Tolkie vormt de brug naar een toegankelijke toekomst.

Deel deze blog