tolkie logo

B1 en A2 schrijven met AI voor laaggeletterden: zijn daar tools voor?

vrouw schrijft een tekst op b1 niveau met een ai tool

B1 en A2 schrijven met AI voor laaggeletterden: zijn daar tools voor?

Als communicatieadviseur bij een overheids- en semi-overheidsorganisaties is het van groot belang om toegankelijk te schrijven. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En waarom is het zo belangrijk? In deze blogpost gaan we dieper in op het belang van toegankelijk schrijven en laten we zien hoe AI-tools je kunnen helpen om B1 teksten of A2 samenvattingen te schrijven.

Wat is toegankelijk schrijven voor laaggeletterden?

Toegankelijk schrijven is het schrijven van teksten die voor iedereen begrijpelijk zijn, ongeacht hun taalvaardigheid. En dat is nodig, als overheids- en semi-overheidsorganisatie. Zij bedienen immers een brede doelgroep. Iedereen moet bij hen terecht kunnen. En laaggeletterdheid is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot belangrijke informatie.

AI tools voor B1 schrijven in het Nederlands

Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze teksten toegankelijk zijn voor laaggeletterden? Gelukkig zijn er tools beschikbaar die ons hierbij kunnen helpen. Eén van die tools is de leeshulp voor laaggeletterden van Tolkie, een AI-gedreven schrijftool die speciaal ontworpen is om teksten te vereenvoudigen naar taalniveau A2 en B1.

Tolkie Leeshulp: een AI-tool die jouw teksten omzet in een samenvatting in Makkelijk Nederlands

Laten we beginnen met Tolkie Leeshulp, een product dat teksten automatisch kan versimpelen naar het A2-niveau. Met behulp van slimme algoritmes analyseert Tolkie de tekst en vervangt moeilijke woorden, complexe zinsconstructies en vakjargon door eenvoudigere alternatieven. Dit stelt laaggeletterden in staat om de boodschap beter te begrijpen. Belangrijk, want B1-teksten zijn voor laaggeletterden nog steeds te lastig. Het is dus belangrijk dat daarbij leeshulp beschikbaar is. Zo kunnen zij de informatie die ze nodig hebben alsnog begrijpen.

B1 schrijven met AI-tool Tolkie Schrijfhulp

Maar Tolkie gaat nog een stap verder. We bieden namelijk ook ‘Tolkie Schrijfhulp’, een tool die communicatieadviseurs ondersteunt bij het schrijven van teksten op het B1-niveau. Het B1-niveau is een begrijpelijkheidsniveau dat geschikt is voor de meeste mensen in Nederland. Tolkie Schrijfhulp geeft suggesties voor het vereenvoudigen van zinnen, het vermijden van vakjargon en het gebruik van begrijpelijke taal. Dit helpt communicatieadviseurs om teksten te produceren die voor een breder publiek toegankelijk zijn. En heb je eenmaal een goede B1-tekst, dan kan Tolkie Leeshulp de laaggeletterde bezoekers helpen die alsnog moeite hebben met deze teksten.

B1 schrijven met AI en toegankelijk schrijven voor laaggeletterden: wat hebben we geleerd?

Kortom, toegankelijk schrijven is van essentieel belang voor overheids- en semi-overheidsorganisaties om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie voor iedereen begrijpelijk is. Met behulp van tools zoals Tolkie kunnen communicatieadviseurs teksten vereenvoudigen naar A2 en B1 niveau, waardoor laaggeletterden gelijke toegang hebben tot informatie en actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. Door toegankelijk te schrijven, dragen we bij aan een inclusieve samenleving en verbeteren we de effectiviteit van onze communicatie.

Deel deze blog