tolkie logo

B1 taalniveau tool: hulp bij begrijpelijk schrijven

foto van een vrouw die blij is omdat ze een b1 ai schrijftool gebruikt

B1 taalniveau tool: hulp bij begrijpelijk schrijven

Wat is B1?

B1 is een taalniveau volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader (ERK). Op dit niveau kun je eenvoudige teksten begrijpen en schrijven. Je kunt jezelf in alledaagse situaties redden en kunt zelfstandig teksten lezen. 

Waarom begrijpelijk schrijven?

Begrijpelijk schrijven is cruciaal. Veel mensen in Nederland hebben namelijk moeite met lezen en schrijven. De laaggeletterdheid per gemeente verschilt, maar door heel Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het onderwerp: zelfs bekende Nederlanders als Frans Bauer vragen er aandacht voor. Maar begrijpelijk schrijven op B1-niveau is lastig en tijdrovend. Laat staan schrijven op A2-niveau, want B1 is voor laaggeletterde lezers nog te lastig. Gelukkig is daarvoor een oplossing: Tolkie Schrijfhulp.

De B1 taalniveau tool: Tolkie Schrijfhulp

Een B1 taalniveau tool helpt je om teksten om te zetten naar B1. Je kunt hiermee ook een B1-tekst checken. Vraag je je af: “Is het B1?” Dan kan deze tool je helpen.

Bij Tolkie hebben we dus zo’n tool: de Tolkie Schrijfhulp. Hiermee kun je eenvoudig controleren of je tekst op B1 taalniveau is geschreven. Naast dat deze tool voor begrijpelijk schrijven je werk makkelijker maakt, zorgt het er ook voor dat je langzaam zelf leert op B1 niveau te schrijven: je herkent wat wel en niet B1 is. 

Hoe werkt de B1 taalniveau tool?

De tool werkt eenvoudig. Je selecteert de tekst, bijvoorbeeld in Word. De tool checkt dan de tekst en geeft aan of het B1 is. Je krijgt tips om je tekst te verbeteren. En de tool kan de tekst automatisch omzetten naar B1. De tool kijkt bijvoorbeeld naar:

  • Woordenlijst taalniveau B1 (welke woorden mag je gebruiken?) 
  • Zinslengte (hoe lang zijn de zinnen?)
  • Structuur (wordt de tekst niet te lang?)

Je kunt de tool dus ook gebruiken om te oefenen met B1 schrijven. Ook als je teksten schrijft voor laaggeletterden, is deze tool een uitkomst. De tool kan namelijk ook op A2-niveau schrijven. 

B1 voorbeelden en praktische tips voor B1 schrijven

Laten we even een voorbeeld bekijken. Wil je weten hoe een tekst op A2 of B1 eruitziet? 

Hier is een A2 taalniveau voorbeeld: “Ik ga naar de winkel. Ik koop brood. Ik houd van wit brood. Dat brood vind ik zoeter. Ik doe boter en kaas op mijn brood. Want droog brood vind ik maar niks.”

Simpel, toch?

B1 teksten zijn iets complexer, maar nog steeds eenvoudig.

“Ik denk dat ik straks even naar de winkel ga. Er is laatst namelijk een nieuwe winkel geopend. Volgens mij verkopen ze daar ook bruin brood. Dat is iets gezonder, dus dat heb ik het liefst.”

B1 schrijven met AI

Tolkie gebruikt AI om je te helpen. De AI analyseert je tekst en geeft verbeterpunten. Zo helpen we jou om altijd begrijpelijk te schrijven, zelfs als je in tijdnood zit of over een complex onderwerp moet schrijven. 

Conclusie

Begrijpelijk schrijven op B1 niveau is belangrijk. Het helpt lezers en zorgt voor duidelijke communicatie. Met de B1 taalniveau tool van Tolkie kun je eenvoudig je tekst omzetten naar B1. Gebruik deze tool en zorg dat je teksten voor iedereen begrijpelijk zijn! 

Wil je meer weten of een cursus volgen? Kijk dan op de website van Tolkie. Samen maken we communicatie begrijpelijk voor iedereen!

Deel deze blog