De Week van Lezen en Schrijven is een belangrijke week. In deze week praten we over mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Er wordt veel aandacht aan gegeven. Maar laaggeletterdheid stopt niet na deze week! Voor veel mensen is lezen en schrijven elke dag lastig. Het is dus belangrijk om na de week door te gaan met helpen.
In deze blog lees je 5 manieren om meteen aan de slag te gaan.
1. Houd rekening met taalniveaus
Schrijf je voor anderen? Denk dan aan hun taalniveau. Schrijf je teksten zo eenvoudig mogelijk. Schrijven op taalniveau A2 of taalniveau B1 is vaak het beste. Deze teksten zijn makkelijker te lezen voor meer mensen.
Laten we naar 2 zinnen kijken:
- “We streven ernaar om hoogwaardige dienstverlening te bieden binnen een flexibele en efficiënte structuur.”
- “We zorgen voor goede hulp op een makkelijke manier.”
De 2 zin is veel duidelijker. Probeer altijd te schrijven zoals in de tweede zin. Gebruik korte zinnen en eenvoudige woorden. Zo begrijpen meer mensen wat je bedoelt.
2. Werk samen met lokale organisaties
Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan bibliotheken, ROC’s (Regionale Opleidingscentra), of taalcoaches. Zij hebben veel ervaring met laaggeletterdheid en kunnen advies geven.
Samenwerken kan op veel manieren. Je kunt bijvoorbeeld samen een project starten. Of zij kunnen jou helpen met het maken van eenvoudig materiaal. Samen bereik je meer dan alleen.
3. Train je team in begrijpelijke communicatie
Soms gebruiken mensen ingewikkelde woorden zonder dat ze het zelf doorhebben. Het kan helpen om je medewerkers te trainen in begrijpelijk schrijven. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een workshop.
In zo’n training leren medewerkers hoe ze moeilijke informatie simpel kunnen uitleggen. Ze leren ook hoe ze geduldig en vriendelijk kunnen communiceren met laaggeletterden. Een goed getraind team zorgt ervoor dat alle klanten zich welkom voelen en dat iedereen goed geholpen wordt.
4. Blijf evalueren en verbeteren (met de doelgroep zelf!)
Als je aan toegankelijkheid werkt, is het belangrijk om door te gaan met verbeteren. Vraag daarom regelmatig om feedback. Vraag aan je klanten of ze je informatie begrijpen. Laaggeletterden kunnen je veel leren over wat wel en niet goed werkt. Je kunt bijvoorbeeld testen met laaggeletterden van Stichting ABC.
Kijk ook zelf steeds of alles duidelijk genoeg is. Het kan zijn dat er dingen zijn die je nog kunt verbeteren. Misschien is een tekst toch moeilijker dan je dacht. Of misschien moet je website beter toegankelijk worden. Blijf zoeken naar manieren om je communicatie nog beter te maken.
5. Maak je website toegankelijk met Tolkie
Veel laaggeletterden hebben moeite met websites. Vaak zijn teksten te moeilijk of de informatie is onduidelijk. Hier kun je wat aan doen! Er zijn handige hulpmiddelen zoals Tolkie Leeshulp.
Tolkie Leeshulp helpt mensen met lezen. De tool kan teksten versimpelen en samenvattingen naar A2-niveau. Het kan ook moeilijke woorden uitleggen. Zo wordt je website toegankelijker voor iedereen. Het fijne aan Tolkie is dat je het makkelijk op je website kunt plaatsen en bedacht is door de doelgroep zelf. Het is snel te gebruiken en kost niet veel tijd om in te stellen. Laaggeletterden vinden het geweldig.
De Week is voorbij, het werk gaat door
De Week van Lezen en Schrijven is voorbij, maar laaggeletterdheid is er nog steeds. Blijf daarom werken aan een betere toegankelijkheid. Schrijf eenvoudig, werk samen met organisaties, en train je team. Zorg er ook voor dat je blijft evalueren en verbeteren. En heb je een website? Maak deze dan toegankelijk met een tool zoals Tolkie Leeshulp. Plan vandaag nog een gratis op maat gemaakte demo in.