Hoe Digitaal Toegankelijk werkt aan een eerlijk internet voor alle gebruikers

Foto van iemand die werkt in het kantoor van Digitaal Toegankelijk

Bij Tolkie houden we ons veel bezig met de toegankelijkheid voor laaggeletterden. Maar toegankelijkheid is nog een stuk breder dan dat. Daarom werkt Tolkie samen met de organisatie Digitaal Toegankelijk. Digitaal Toegankelijk maakt zich sterk voor een online wereld waar iedereen volwaardig in mee kan doen. Dat doen ze door kennis te delen, gericht advies te geven en door bedrijven en organisaties te helpen met toegankelijkheidsonderzoeken op basis van de WCAG-EM norm.

We leggen je graag uit waarom digitale toegankelijkheid belangrijk is en hoe het team van Digitaal Toegankelijk je daarbij kan helpen.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Meer dan 5,5 miljoen Nederlanders hebben een beperking. Veel mensen denken bij een beperking vooral aan mensen die blind, doof of immobiel zijn, maar het zijn ook mensen met dyslexie, mensen die kleurenblind zijn of mensen met een cognitieve beperking. Deze mensen lopen dagelijks tegen barrières aan die hen ervan weerhouden op een gelijkwaardige manier deel te nemen aan de samenleving. Ook online. Daarom is het vergroten van het bewustzijn rondom digitale toegankelijkheid en het bijdragen aan het toegankelijker maken van de digitale wereld belangrijk.

Hoe helpt Digitaal Toegankelijk het internet toegankelijker te maken?

De focus van Digitaal Toegankelijk ligt bij het creëren van bewustwording. Dit doen zij onder andere door middel van toegankelijkheidsonderzoeken voor websites en appstrainingen digitale toegankelijkheid en door organisaties intern te helpen via een projectleider digitale toegankelijkheid.

Ze werken voor overheden, zowel Rijksoverheid als gemeentes, zorgverzekeringen, de financiële sector, en dragen graag bij aan projecten binnen kunst en cultuur, onderwijs en stichtingen met hart voor inclusie.

Die aanpak hebben zij al mogen demonstreren bij bijvoorbeeld de gemeentes Amsterdam, Hilversum, Heemskerk, Heemstede en Bloemendaal, Enschede, Hof van Twente, Provincie Groningen, a.s.r., ASML, Menzis, Woonin, ZLM Verzekeringen, en vele andere.

Met audits, consultancy en trainingen helpen ze bedrijven en organisaties te voldoen aan de regels. Hieronder lees je meer over hoe ze dat doen:

1. Toegankelijkheidsaudits

Een audit controleert of een website voldoet aan de internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid (WCAG). Daarbij wordt gekeken naar veel aspecten: van het leesbaar maken van teksten voor schermlezers tot toetsenbordnavigatie en kleurgebruik.

2. Consultancy en maatwerk

Elke organisatie is uniek. Daarom geeft Digitaal Toegankelijk advies op maat. Of het nu gaat om technische aanpassingen of strategische keuzes, hun team helpt om toegankelijkheid in het hele proces te integreren.

3. Gebruikerstests

Wie weet er beter wat werkt dan de gebruiker zelf? Daarom testen ze websites met echte mensen die afhankelijk zijn van toegankelijkheidsopties. Dit levert waardevolle inzichten op en maakt de aanpak nog sterker. Net als hoe Tolkie test met mensen die zelf laaggeletterd zijn, inderdaad!

4. Trainingen

Door medewerkers te trainen, helpen ze bedrijven en overheden om toegankelijkheid in hun werkwijze te verankeren. Zo blijven websites ook in de toekomst toegankelijk.

Een toegankelijke website is een betere website

Een inclusieve digitale wereld is niet alleen een mensenrecht, maar zorgt ook voor meer tevreden gebruikers en betere resultaten voor bedrijven en organisaties. Iedereen wint als toegankelijkheid de norm wordt!

Toegankelijkheid draait om inclusie, maar het heeft ook zakelijke voordelen:

  • Betere vindbaarheid: Websites die toegankelijk zijn, scoren vaak 20-30% hoger in zoekmachines zoals Google. Zoekmachines begrijpen de inhoud beter, wat leidt tot hogere rankings.
  • Meer klanten: Toegankelijke websites hebben tot 35% hogere conversieratio’s. Meer mensen kunnen de site eenvoudig gebruiken, wat zorgt voor meer aankopen of aanvragen.
  • Tevreden klanten: Bedrijven die toegankelijk werken, ervaren een 87% hogere klantloyaliteit. Klanten waarderen merken die rekening houden met iedereen.
  • Voorkom problemen: Met de nieuwe Europese regelgeving, de European Accessibility Act (EAA), kunnen ontoegankelijke websites vanaf 2025 boetes of rechtszaken riskeren.

Wat is de European Accessibility Act?

Tot nu toe waren alleen de (semi-)overheidsinstanties verplicht zich aan de WCAG-richtlijnen te houden. Met de invoer van de European Accessibility Act (EAA) vanaf juni 202, wordt dit anders. De EAA is een Europese wet die bedrijven en overheden verplicht om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken. Dit geldt onder andere voor webshops, banken en gemeentes en voor producten zoals computers, e-books, betaalautomaten, etc.

Digitaal Toegankelijk helpt organisaties zich voor te bereiden op deze wet. Download hier de whitepaper waarin de EEA tot in de puntjes wordt uitgelegd.

Grip: een handig hulpmiddel voor toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een proces. Met de tool “Grip” biedt Digitaal Toegankelijk bedrijven een manier om hun toegankelijkheid eenvoudig te monitoren.

Grip zorgt ervoor dat je bewustwording creëert binnen jouw organisatie aan de hand van e-learnings en onze uitgebreide kennisbank, maar houdt tegelijkertijd ook een actueel, compleet en correct overzicht van de toegankelijkheid van al je websites en apps. Daarnaast kun je met deze tool met heel je team samenwerken aan toegankelijkheid met behulp van checklists (welke issues moeten we oplossen op de website) en tools. Zo haal je alle juridische deadlines en blijf je altijd voldoen aan de richtlijnen!

Zelf aan de slag met digitale toegankelijkheid!

Wil je weten hoe jouw organisatie toegankelijker kan worden? Of heb je hulp nodig om aan de European Accessibility Act te voldoen? Neem een kijkje op de website van Digitaal Toegankelijk of neem contact met ze op.

Hoe toegankelijk is jouw website?