ReadSpeaker of Tolkie: wat is het beste voor mij?

Logo ReadSpeaker en logo Tolkie Leeshulp

Als je je website toegankelijker wilt maken, sta je misschien voor de keuze tussen Tolkie Leeshulp en ReadSpeaker. Beide tools helpen mensen om teksten beter te begrijpen, maar wel op een andere manier. In dit artikel lees je wanneer je voor Tolkie moet kiezen, wanneer ReadSpeaker de beste optie is én waarom veel organisaties ze samen gebruiken. Het toevoegen van een voorleesfunctie is immers een belangrijke keuze, dus het is verstandig om niet zomaar voor ReadSpeaker of Tolkie te kiezen. Kies de oplossing die het beste bij jou past.

Wat is ReadSpeaker?

ReadSpeaker is onderdeel van het Japanse bedrijf ‘Hoya Corporation’ en biedt al jarenlang een betrouwbare voorleesfunctie. De tool leest dus teksten voor op je website. Dat is handig voor mensen die dyslectisch of slechtziend zijn. Het werkt in veel talen en heeft duidelijke, natuurlijke stemmen.

Daarnaast kun je met ReadSpeaker onder andere…

  • … teksten groter maken
  • … het Wikipedia woordenboek gebruiken
  • … vertalen

ReadSpeaker is vooral een goede keuze als je teksten wilt laten voorlezen. Dat kan tegenwoordig ook vaak met een browser, maar lang niet iedereen weet hoe je dat moet gebruiken. Lees onze blog over voorleesfuncties in de browser. Daarom kan het helpen om zelf voor de zekerheid ook een voorleesfunctie toe te voegen. En als je een kleine organisatie bent, hoeft dat ook niet veel te kosten.

ReadSpeaker is een minder goede keuze als je je site ook echt toegankelijk wil maken voor laaggeletterden: het helpt namelijk minder goed bij het begrijpen van teksten. Laaggeletterden, mensen die moeite hebben met lezen en begrijpen, hebben namelijk meer ondersteuning nodig dan alleen voorlezen.

Wat is Tolkie Leeshulp?

Tolkie Leeshulp is speciaal gemaakt om teksten begrijpelijk te maken voor laaggeletterden. Het helpt mensen die moeite hebben met lezen (bijvoorbeeld met een voorleesfunctie) en helpt mensen met het begrijpen van teksten (bijvoorbeeld door teksten te herschrijven naar A2-niveau en door moeilijke woorden automatisch in de context uit te leggen in makkelijke taal). Naast een voorleesfunctie biedt Tolkie dus meer functies, zoals:

  • Moeilijke woorden worden uitgelegd in makkelijke taal
  • Afbeeldingen om lastige begrippen duidelijk te maken
  • Een knop waarmee de hele tekst automatisch wordt samengevat naar taalniveau A2 (eenvoudige taal)
  • Teksten vergroten
  • AI-vertalingen naar makkelijk Turks, makkelijk Oekraïens en meer

Tolkie is dus ideaal voor organisaties die willen dat hun informatie toegankelijk is voor iedereen.

Wanneer kies je voor ReadSpeaker?

Je kiest voor ReadSpeaker als:

  • … je vooral wilt dat teksten worden voorgelezen
  • … je op zoek bent naar een tool die geschikt is voor slechtzienden
  • … je een doelgroep hebt die goed om kan gaan met tools (het menu van ReadSpeaker vraagt soms best veel van gebruikers)

Waarom is ReadSpeaker vaak lastiger te gebruiken?

Een goed voorbeeld van het verschil tussen Tolkie Leeshulp en ReadSpeaker is de functie om uitleg te krijgen bij moeilijke woorden. Bijvoorbeeld het woord ‘leefbaarheid’ op de website van een woningcorporatie. ReadSpeaker geeft hier een zeer uitgebreid maar vrij overweldigend stuk uit een woordenboek als uitleg. De uitleg? “Leefbaarheid is afgeleid van leefbaar met het achtervoegsel -heid”.

Die uitleg is waardevol op de website van een universiteit of een website over de herkomst van het Nederlands. Maar de vraag is of een laaggeletterde huurder veel aan die uitleg heeft. De uitleg van Tolkie pas dan beter: “Leefbaarheid betekent hoe fijn en goed het is om ergens te wonen.”

Voorbeeld van een definitie van ReadSpeaker die vrij lastig is en een voorbeeld van Tolkie die het woord veel makkelijker uitlegt

Wanneer kies je voor Tolkie?

Je kiest voor Tolkie als:

  • … je doelgroep ook laaggeletterden bevat
  • … je teksten makkelijker wilt maken en niet alleen wilt voorlezen
  • … je complexe teksten wilt aanpassen aan verschillende taalniveaus
  • … je wilt samenwerken met een partij die zich alleen bezighoudt met laaggeletterdheid

Allebei gebruiken

Veel organisaties kiezen ervoor om Tolkie in te zetten naast ReadSpeaker. ReadSpeaker leest teksten voor, terwijl Tolkie de teksten begrijpelijk maakt. Op deze manier worden zowel slechtzienden als laaggeletterden goed geholpen. Overheidsorganisaties en zorginstellingen, die veel verschillende mensen willen bereiken, hebben hier veel baat bij. Zo kun je alvast starten met Tolkie, ook als je nog een abonnement bij ReadSpeaker hebt. Zo profiteer je van het beste van beide werelden!

Heb je nog vragen?

Misschien heb je na het lezen van deze blog nog vragen. Neem dan contact op met 1 van onze experts. Zij kunnen je vragen beantwoorden of een korte demo verzorgen van Tolkie Leeshulp.

Hoe toegankelijk is jouw website?