Vanaf 28 juni 2025 verandert er veel op het gebied van digitale toegankelijkheid. Dan gaat de European Accessibility Act (EAA) in, een wet die ervoor moet zorgen dat digitale producten en diensten toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Tot nu toe was dit vooral verplicht voor overheidsinstanties, maar straks dus ook voor veel bedrijven.
Wat betekent deze wet voor jouw organisatie? Waar moet je rekening mee houden? En hoe zorg je ervoor dat je op tijd voldoet aan de regels? In dit blog leggen we het uit.
Wat is de European Accessibility Act precies?
De European Accessibility Act (EAA) is een Europese wet die ervoor moet zorgen dat digitale producten en diensten beter toegankelijk worden. Dit betekent dat websites, apps, betaalautomaten, e-books, streamingdiensten en webshops zo ontworpen moeten zijn dat iedereen ze kan gebruiken.
Op dit moment geldt de verplichting voor (semi-)overheden, maar vanaf juni 2025 moet ook een heel groot deel van bedrijven zich aan deze regels houden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een webshop bruikbaar moet zijn voor mensen met een visuele beperking en dat een app bedienbaar moet zijn zonder muis of touchscreen.
De EAA is gebaseerd op de WCAG-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines). Dit zijn internationale afspraken over hoe digitale producten toegankelijk moeten zijn.
Voor welke organisaties geldt de nieuwe wet?
De EAA geldt niet voor iedereen, maar voor een grote groep bedrijven. Dit zijn onder andere:
- Webshops en andere online platforms die producten of diensten verkopen
- Banken en financiële instellingen die bijvoorbeeld internetbankieren aanbieden
- Streamingdiensten zoals Netflix en Videoland
- Producenten van consumentenelektronica, zoals smartphones en computers
- Apps en websites van vervoersdiensten, zoals NS en Uber
- Zelfbedieningsterminals, zoals pinautomaten en ticketmachines
Kleine bedrijven, met minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet onder de 2 miljoen euro, zijn vrijgesteld van deze verplichting. Maar ook zij worden geadviseerd om hun producten toegankelijk te maken. Je veroorzaakt namelijk flink wat miscommunicatie en frustratie bij je doelgroep wanneer je geen toegankelijke producten bouwt.
Wat als je niet aan de regels voldoet?
Vanaf juni 2025 wordt er in Nederland toezicht gehouden op bedrijven die onder de EAA vallen. De overheid kan boetes opleggen als een organisatie niet aan de toegankelijkheidseisen voldoet. Hoe hoog die boetes zullen zijn, is nog niet precies bekend.
Toch is het niet alleen vanwege de wet belangrijk om actie te ondernemen. In Nederland hebben ruim 4 miljoen mensen een beperking, in Europa zijn dat er zelfs 135 miljoen. Door jouw website of app toegankelijk te maken, zorg je ervoor dat meer mensen jouw diensten kunnen gebruiken. Dit vergroot niet alleen je klantenkring, maar zorgt er ook voor dat je bedrijf inclusiever wordt.
Hoe zorg je ervoor dat je op tijd voldoet?
Wachten tot 2025 is geen goed idee. Toegankelijkheid verbeteren kost tijd en kan niet zomaar even tussendoor. Daarom is het slim om nu al actie te ondernemen.
Begin met een onderzoek: hoe toegankelijk is jouw website of app op dit moment? Kunnen bezoekers alles goed lezen en bedienen, ook zonder muis of touchscreen? Is er ondertiteling voor video’s? Zijn formulieren goed bruikbaar voor iedereen?
Als je weet wat er verbeterd moet worden, kun je een stappenplan maken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je websitebouwer bepaalde aanpassingen moet doen of dat je team een training volgt over digitale toegankelijkheid.
Daarnaast is het slim om een toegankelijkheidsverklaring op je website te plaatsen. Hierin laat je zien hoe jouw organisatie omgaat met toegankelijkheid en welke stappen je al hebt genomen.
Tip: wil je een onderzoek laten uitvoeren? Dan staat Tolkie voor je klaar. Ben je benieuwd hoeveel dat kost? En hoe snel we dat kunnen? Neem dan contact op.
Waarom zou je nu al beginnen?
Veel bedrijven wachten vaak tot ze écht verplicht worden om iets aan toegankelijkheid te doen. Maar waarom wachten als je nu al 4 miljoen Nederlanders een betere ervaring kunt bieden? Bovendien heeft een toegankelijke website niet alleen voordelen voor mensen met een beperking. Ook ouderen, mensen die tijdelijk een blessure hebben, en zelfs zoekmachines zoals Google waarderen een goed toegankelijke website. Het verbeteren van digitale toegankelijkheid is geen last, maar een kans. Bedrijven die hier nu al op inspelen, hebben in 2025 geen stress en laten zien dat ze toegankelijkheid serieus nemen.
Wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op. We helpen je graag verder.