preloader
tolkie logo

WSZ: “Onze website is toegankelijk voor laaggeletterden! … Geweldig toch?”

foto van wsz case

WSZ: “Onze website is toegankelijk voor laaggeletterden! … Geweldig toch?”

WSZ: "Onze website is toegankelijk voor laaggeletterden ... Geweldig toch?"

Geschreven op: 27 augustus 2023 | Foto: WSZ

foto van wsz case
Een stap zetten

Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in het bieden van betaalbare en kwalitatieve woningen voor inwoners van hun regio. WSZ, een woningcorporatie uit Eersel, heeft de stap gezet om hun website toegankelijker te maken voor laaggeletterden door de integratie van Tolkie.

Vertalen naar je moedertaal? Ook geen probleem. Er zit namelijk een vertaalfunctie in.
Astrid van Gisbergen
Communicatieadviseur bij WSZ
De uitdaging

Voor bewoners is het essentieel om toegang te hebben tot duidelijke en begrijpelijke informatie over hun woning, huurovereenkomsten, onderhoud en andere zaken die over hun woning gaan. Maar doordat er in de wereld van woningcorporaties en vastgoed veel jargon wordt gebruikt, kan het begrijpen van die informatie soms erg lastig zijn. Dat geldt nog meer voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Zij ervaren iedere dag weer hoe vervelend het is als je moeite hebt met lezen – vooral als organisaties hen daarbij niet helpen.

De oplossing

Dat snapte WSZ. Nu Tolkie geïmplementeerd is, kunnen gebruikers van de WSZ-website uitleg krijgen bij moeilijke woorden door simpelweg op een vraagtekenknop te klikken. Tolkie biedt daarna uitleg, voorbeeldafbeeldingen en een voorleesfunctie. Ook kunnen gebruikers teksten vertalen naar hun moedertaal.

De voordelen voor WSZ op een rij:
Conclusie

De integratie van Tolkie op de WSZ-website is meer dan alleen een technologische verbetering; het is een stap in de richting van echte inclusiviteit en toont de toewijding van WSZ aan hun huurders. In een tijd waarin toegankelijkheid en duidelijke communicatie van het grootste belang zijn, zet WSZ de standaard voor andere woningcorporaties.