preloader
tolkie logo

Veelgestelde vragen | Tolkie Leeshulp | Leeshulp voor laaggeletterden in Nederland

Veelgestelde vragen | Tolkie Leeshulp | Leeshulp voor laaggeletterden in Nederland

Veelgestelde vragen

Waar gaat je vraag over?

faq techniek tolkie leeshulp

Techniek

Welke cookies gebruikt Tolkie?

Tolkie gebruikt twee cookies. De eerste wordt gebruikt om te zien of het de eerste keer is dat iemand de website bezoekt. De tool laat in dat geval namelijk een melding zien, om de bezoeker te vertellen dat de bezoeker Tolkie kan gebruiken voor leeshulp. De tweede wordt gebruikt om te onthouden welke taal iemand prettig vindt. Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld vertaalt naar zijn of haar moedertaal ‘Oekraïens’, dan laat de tool voortaan de Tolkie-knoppen zien in het Oekraïens.

 

Wordt mijn website langzamer door Tolkie?

Nee, bezoekers hoeven niet langer te wachten doordat Tolkie op de website is geïnstalleerd. Dit komt doordat wij zelf serverruimte vrijmaken als een organisatie onze leeshulp in wilt zetten. Daardoor hoeven dingen als de simpele uitleg en de voorbeeldafbeelding niet op jullie server te worden gezet.

Hoe wordt Tolkie op onze site geïmplementeerd?

Als jullie eenmaal hebben besloten om toegankelijk te worden voor laaggeletterden, starten we de implementatie. Deze is vaak binnen 1 werkdag klaar. Voor het implementeren van Tolkie voeg je namelijk 1 regel code toe aan de header van je site. Daarna werkt Tolkie.

 

Werkt Tolkie Leeshulp op elke website?

Ja. Tolkie is gebouwd om op elke website te werken. De enige voorwaarde is dat er tekst op de website staat. Ook het CMS-systeem heeft hier geen invloed op.

 

Wij gaan binnenkort over op een nieuwe site. Moet ik dan wachten met het implementeren van Tolkie?

Nee, dat is niet nodig. Omdat Tolkie op iedere site werkt, is het opnieuw implementeren van Tolkie op de nieuwe site zo gebeurd. Vind je het fijn dat we je dan even meehelpen? Geen enkel probleem. Dat is kosteloos.

 

Is het mogelijk om zelf te bepalen welke woorden worden uitgelegd?

Ja. Wij kunnen voor jullie organisatie specifieke aanpassingen doen aan de ‘dekking’ van de tool. We kunnen dit zowel voor als na het implementeren van Tolkie op jullie site regelen.

 

Kan ik zelf een andere uitleg aandragen voor een woord?

Ja, dat kan. Bijvoorbeeld als een bepaald woord bij jouw organisatie iets anders betekent. We kunnen dit zowel voor als na het implementeren van Tolkie op jullie site regelen.

 

Werkt Tolkie met elke browser?

Ja, Tolkie werkt met elke browser. Dat komt omdat de tool geen extensie is. De gebruiker kan de leeshulp met elke browser gebruiken.

 

Moet een bezoeker zelf ook iets installeren?

Nee, dat is niet nodig. De tool wordt met behulp van 1 regel code toegevoegd aan jullie website. Een bezoeker kan vanaf dat moment van de leeshulp gebruik maken. Hij of zij hoeft dus niets zelf te installeren.

 

faq veiligheid gegevens tolkie leeshulp

Veiligheid en gegevens

Welke servers gebruikt Tolkie Leeshulp?

Voor de Tolkie Leeshulp worden alleen Europese servers gebruikt. 

 

Krijg ik als organisatie inzicht in het gebruik van de tool?

Ja, als organisatie kun je zien hoe de tool gebruikt wordt. Dat geeft inzicht in het niveau van je teksten en inzicht in de demografie van je bezoekers. Zo kun je bijvoorbeeld zien naar welke talen jullie woorden het meest vertaald worden.

 

Kan Tolkie zien wie onze tool gebruikt?

Nee, wij kunnen niet zien wie de tool gebruikt. Ook jullie kunnen dit niet zien. Wij kiezen hiervoor omdat wij de privacy van de bezoekers van jullie site belangrijker vinden.

 

Verzamelt Tolkie persoonsgegevens?

Nee, Tolkie verzamelt geen persoonsgegevens. 

 

Werkt de tool ook als er opeens heel veel gebruik wordt gemaakt van de tool?

Ja, ook als er veel bezoekers zijn of de tool vaak gebruikt wordt, blijft deze werken. Dit komt doordat wij van schaalbare servers gebruikmaken. 

 

De leeshulp

Waarom kiezen jullie ervoor om woorden uit te leggen?

Al onze leeshulp is samen met laaggeletterden zelf gemaakt. Laaggeletterden gaven keer op keer aan dat ze keer op keer aanlopen tegen struikelblokken in een tekst. Zo’n struikelblok kan zijn dat de tekst dicht op elkaar staat, maar vaak is het een lastig, lang of ouderwets woord. Laaggeletterden haken op zo’n moment af. Door leeshulp te geven bij zo’n struikelblok, stellen we laaggeletterden in staat om door te kunnen lezen.

 

Geven jullie bij alle woorden leeshulp?

Ja, alle woorden bevatten leeshulp. Voor veel woorden bestaat deze leeshulp uit een voorbeeldafbeelding, uitleg, vertaalfunctie en voorleesfunctie. Sommige woorden zijn nog niet uitgelegd. Om deze woorden toch leesbaar te maken, hebben wij ook voor die woorden een vertaling en voorleesfunctie toegevoegd.

 

Sommige woorden hebben meerdere betekenissen. Hoe gaat Tolkie daar mee om?

Dat is een hele scherpe vraag. Sommige woorden betekenen verschillende dingen, afhankelijk van de context. Wist je bijvoorbeeld dat het woord ‘bank’ 8 definities heeft? 

Onze tool herkent met behulp van kunstmatige intelligentie in welke context het woord staat. Daarvoor wordt naar de zin gekeken waar het woord in staat. Gaat dat altijd goed? Niet altijd. Maar net als andere AI-technieken wordt ook deze techniek de laatste tijd steeds beter.

 

Wie schrijft de uitleg van de woorden?

Wij schrijven de uitleg van de woorden met behulp van kunstmatige intelligentie. Omdat wij het belangrijk vinden dat de uitleg klopt, keuren we deze uitleg nog altijd handmatig goed.

 

Kan Tolkie ook de hele tekst voorlezen?

Dat is mogelijk. Een voorleesfunctie zit niet standaard in de tool. Dit heeft meerdere redenen, die we graag eens met je doorspreken. Want de functie is er wel degelijk. Benieuwd naar hoe dat werkt? Neem dan contact op.

 

Werkt Tolkie Leeshulp ook op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets?

Ja. Omdat veel laaggeletterden tegenwoordig toch een smartphone gebruiken, werkt de tool ook op een smartphone of tablet. De tool ziet er daar exact hetzelfde uit én werkt op dezelfde manier.

 

Vinden laaggeletterden dat de Tolkie Leeshulp werkt?

Ja. Tijdens tests krijgen we regelmatig positieve geluiden over mensen die Tolkie in de praktijk gebruiken. Daarnaast zijn de reacties van laaggeletterden op onze tool vaak positief. Hier een aantal voorbeelden van opmerkingen tijdens tests in Brabantse, Limburgse en Utrechtse bibliotheken:

 • “Goed dat dit er is!”
 • “Ik vind het het erg fijn dat ik niet zelf de betekenis hoef op te zoeken”
 • “De vertaling en foto’s zijn fijn”
 • “Dit werkt!”

 

Hoe weten bezoekers dat er leeshulp is?

Door een melding die uitleg dat bezoekers op de tool kunnen klikken. Deze melding (lees hierover meer op de pagina ‘Product‘) krijgen bezoekers te zien als ze jullie site voor het eerste bezoeken na het installeren van onze leeshulp op de site.

 

Kosten

Hoeveel kost de Tolkie Leeshulp?

Iedere organisatie ontvangt van ons een offerte op maat. Er is namelijk geen vaste prijs voor de leeshulp. Dat komt door twee dingen. 

1: We houden bij de prijs rekening met het aantal bezoekers. De ene klant heeft 500.000 bezoekers per dag, de ander 500. Dit heeft effect op de servers die we gebruiken. 

2: We houden bij de prijs rekening met het aantal keer dat de tool gebruikt wordt door jullie bezoekers. Hiervoor wordt een prijs per gebruik bepaald die we aan jullie voorleggen. Daarna maken we een voorspelling van het gebruik, zodat jullie vrij precies weten wat de leeshulp uiteindelijk zal kosten.

Moeten wij Tolkie voor meerdere jaren aanschaffen?

Nee. Omdat de implementatie van Tolkie laagdrempelig is, kunnen jullie al bij ons terecht vanaf een contract voor 1 jaar.

 

Kunnen wij Tolkie ook uitproberen?

Ja, dat kan. Er is een speciale demonstratie omgeving gebouwd om de leeshulp te testen. Klik hier om naar die omgeving te gaan. 

 

Algemeen

Welke organisaties gebruiken Tolkie?

Tolkie wordt door organisaties gebruikt die …

 • … toegankelijkheid belangrijk vinden;
 • … een betaalbare oplossing zoeke om hun huidige teksten (automatisch) leesbaarder te maken;
 • … nu geen tijd of geld hebben om zelf hun teksten te herschrijven;
 • … of het gewoon belangrijk vinden dat hun boodschap door iedereen begrepen wordt.
Een aantal voorbeelden van organisaties die Tolkie gebruiken zijn …
 • Woningcorporatie WSZ
 • Woningcorporatie UWOON
 • Drenthe College
 • Kenniscentrum (Sch)ouders
 • Omroep Venlo, Omroep Tilburg en NH Nieuws

 

Wij schrijven op B1-niveau. Is Tolkie dan overbodig?

Goede vraag! Hoewel veel mensen denken dat B1 het niveau is van laaggeletterden, klopt dat niet. Zo adviseert het Ministerie van Algemene Zaken heel duidelijk dat teksten voor laaggeletterden op A2 niveau geschreven moeten worden. B1 is dus niet toegankelijk genoeg. Bovendien is laaggeletterdheid niet voor iedereen hetzelfde. Daarom is het belangrijk om altijd zo veel mogelijk rekening te houden met de verschillende doelgroepen die je bedient als organisatie. We denken daarover graag met jullie mee tijdens een kennismaking.

 

Kunnen wij Tolkie ook uitproberen?

Ja, dat kan. Er is een speciale demonstratie omgeving gebouwd om de leeshulp te testen. Klik hier om naar die omgeving te gaan. 

 

Welke subsidies heeft Tolkie ontvangen?

De overheid vindt de ontwikkeling van Tolkie Leeshulp belangrijk. We hebben daarom meerdere keren subsidie ontvangen voor onderzoek & ontwikkeling. We zijn daarover graag transparant. We ontvingen subsidies van…

 

Laaggeletterdheid

Wat is laaggeletterdheid?

Als je als volwassene moeite hebt met lezen, schrijven of rekenen, ben je laaggeletterd. Dit gaat vaak samen met beperkte digitale kennis, waardoor het gebruik van computers of smartphones uitdagend kan zijn. Deze beperkingen kunnen impact hebben op je dagelijks leven, zoals het moeilijker vinden van een baan of het beheren van je geldzaken. Hoewel een laaggeletterde wel kan lezen en schrijven, is het niveau niet voldoende om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Dit is anders dan analfabetisme, waarbij men helemaal niet kan lezen of schrijven. Bron: Stichting Lezen en Schrijven

 

Hoe ontstaat laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid kan ontstaan als iemand op school niet goed leert lezen, schrijven of rekenen. Ook kan het komen doordat iemand lang niet heeft gelezen of geschreven, bijvoorbeeld door weinig werk of geen opleiding. Soms spelen problemen thuis of ziekte ook een rol. Het is daarom belangrijk om als laaggeletterde op tijd hulp te zoeken. Bron: CINOP

 

Wat is het verschil tussen laaggeletterdheid en analfabetisme?

Laaggeletterdheid betekent dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen. Deze persoon kan wel wat lezen en schrijven, maar niet goed genoeg voor dagelijkse taken. Analfabeten kunnen helemaal niet lezen of schrijven. Dus het grootste verschil is dat laaggeletterden een beetje kunnen lezen en schrijven, terwijl analfabeten dit helemaal niet kunnen. Bron: Het Tic Huis

 

Wat is het verschil tussen laaggeletterdheid en dyslexie?

Laaggeletterdheid betekent dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit kan komen doordat iemand te weinig heeft geleerd. Dyslexie is anders. Het is een aangeboren hersenafwijking waardoor iemand moeite heeft met lezen en spellen, ook als deze persoon keer op keer blijft oefenen. Gelukkig kan dyslexie door oefenen wel minder worden. Bron: Het Tic Huis

 

Hoeveel mensen zijn er laaggeletterd in Nederland?

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Bron: Rijksoverheid

 

Wat doet de overheid om laaggeletterdheid op te lossen?

De Rijksoverheid heeft een plan opgezet om mensen beter te helpen met lezen en schrijven. Ze hebben drie doelen:

 • Meer hulp voor mensen die Nederlands als eerste taal hebben
 • Zorgen voor goede lessen over lezen, schrijven en rekenen voor iedereen
 • Elke gemeente moet in 2024 hulp kunnen bieden aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Hoe gaan ze dit doen?

 • Gemeenten krijgen elk jaar € 60 miljoen om lessen over taal, rekenen en computer te geven
 • Bedrijven krijgen € 3 miljoen per jaar om hun werknemers te trainen in deze basisvaardigheden
 • Er is een speciaal centrum dat leraren traint om les te geven aan mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven
 • Er is ook een programma genaamd “Tel mee met Taal”. Dit is een plan van verschillende ministeries om iedereen beter te maken in taal, rekenen en computer. Dit programma gaat door tot 2024.

Daarnaast is er geld beschikbaar voor speciale projecten:

 • Bedrijven kunnen geld krijgen om hun werknemers te trainen
 • Scholen en bibliotheken kunnen geld krijgen om ouders te helpen beter te worden in lezen, schrijven en computer

Bron: Rijksoverheid

 

Welke gevolgen ervaart iemand die laaggeletterd is?

In het dagelijks leven is het belangrijk dat mensen kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Als je deze basisvaardigheden mist, kun je veel problemen ervaren. Zo vindt of behoudt bijna de helft van de mensen met zwakkere basisvaardigheden moeilijker een baan. Dit komt doordat ze bijvoorbeeld geen sollicitatiebrief kunnen schrijven of moeite hebben met computers op hun werk. Daarnaast kunnen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven problemen krijgen met hun gezondheid. Ze begrijpen bijvoorbeeld de bijsluiters van medicijnen niet goed, waardoor ze medicijnen soms verkeerd innemen. Ook ouders die taalproblemen hebben, kunnen hun kinderen niet goed voorlezen of helpen met huiswerk. Hierdoor leren hun kinderen vaak ook minder goed lezen en schrijven. En zaken als het invullen van formulieren, zoals voor belastingen, of het gebruik van digitale apparaten zoals tablets en telefoons, worden ook lastiger door laaggeletterdheid.

Bron: Rijksoverheid

 

Hoe kan laaggeletterdheid herkend worden?

Een laaggeletterde doet vaak zijn best om niet in situaties te komen waarin hij moet lezen of schrijven. Hij kan bijvoorbeeld zeggen dat hij zijn bril is vergeten om zo een formulier niet direct te hoeven invullen. Het is ook niet vreemd als zo iemand vraagt of iemand anders iets voor hem wil lezen of schrijven. Het is goed om te weten dat hulp vragen een goed teken is.

Als je iemand ziet die een tekst niet echt lijkt te lezen, omdat zijn ogen niet bewegen, kan dat ook een teken zijn van laaggeletterdheid. Terwijl de meeste mensen hun ogen bewegen als ze lezen, blijven de ogen van een laaggeletterd persoon vaak stilstaan. Misschien probeert hij zelfs te doen alsof hij de tekst begrijpt, terwijl dat niet zo is.

Daarnaast is het handschrift van laaggeletterden vaak moeilijk te lezen. Dit komt doordat ze moeite hebben om letters te herkennen en te schrijven. Ook in het dagelijks leven komen ze uitdagingen tegen, zoals het regelen van hun bankzaken. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om brieven van de bank te begrijpen, rekeningen te betalen of om te gaan met internetbankieren. Vooral mobiel bankieren is moeilijk voor hen, omdat de letters klein zijn en de teksten vaak ingewikkeld.

Op het werk kan laaggeletterdheid ook een hindernis zijn. Deze mensen hebben soms moeite met het schrijven van rapporten, het sturen van e-mails of het begrijpen van werkafspraken. Dit kan ervoor zorgen dat ze moeilijker werk vinden of dat ze niet verder groeien in hun carrière.

Bron: Stichting Lezen en Schrijven

 

Wat zijn de economische gevolgen van laaggeletterdheid voor de samenleving?

Uit een studie van PricewaterhouseCoopers (PwC) voor de Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven elk jaar €572 miljoen minder verdienen dan geletterden

In Nederland, waar kennis erg belangrijk is, heeft niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen grote gevolgen voor iemands welstand. Dit leidt tot lagere inkomsten uit werk en meer zorgkosten voor deze mensen. Uit cijfers blijkt dat de samenleving elk jaar €1,13 miljard kwijt is geraakt door laaggeletterdheid.

Bron: PWC (lees het rapport hier)

 

Zijn er organisaties of instellingen die zich specifiek richten op het aanpakken van laaggeletterdheid?

Ja, er zijn in Nederland verschillende organisaties en instellingen die zich specifiek richten op het aanpakken van laaggeletterdheid. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Stichting Lezen & Schrijven: Deze stichting werd opgericht door Prinses Laurentien van Oranje en is uitgegroeid tot een belangrijke speler op het gebied van laaggeletterdheid in Nederland. De stichting richt zich op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid bij jongeren en volwassenen.

Stichting ABC: ABC is een vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden. ABC heeft 3 doelen: belangen behartigen, voorlichting geven over laaggeletterdheid en het organiseren van ontmoetingen.

Taalhuizen: Overal in Nederland zijn Taalhuizen te vinden. Dit zijn plekken waar mensen terecht kunnen die hulp nodig hebben bij lezen, schrijven of omgaan met de computer. Ze kunnen er cursussen volgen en worden er begeleid door vrijwilligers.

Bibliotheek: De bibliotheken in Nederland spelen een actieve rol in de aanpak van laaggeletterdheid. Ze bieden vaak cursussen, trainingen en andere programma’s aan voor mensen die hun lees- en schrijfvaardigheden willen verbeteren.

ROC’s (Regionale Opleidingscentra): Deze scholen bieden educatieve programma’s voor volwassenen aan, waaronder cursussen Nederlands als tweede taal (NT2) en basiseducatie voor autochtone Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven.

 

Zijn er organisaties of instellingen die zich specifiek richten op het aanpakken van laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid kan de digitale vaardigheden van een persoon sterk beïnvloeden.

Moeite met lezen: Online informatie is vaak tekstueel. Als iemand moeite heeft met lezen, kan het lastig zijn om websites te begrijpen, e-mails te lezen of digitale formulieren in te vullen.

Navigeren: Voor het gebruiken van digitale platforms en apps is het vaak nodig dat je goed kunt lezen. Zonder deze vaardigheid kan het moeilijk zijn om de gewenste informatie of functie te vinden.

Onzekerheid: Door laaggeletterdheid kunnen mensen zich onzeker voelen bij het gebruik van digitale middelen. Deze onzekerheid kan leiden tot vermijding van technologie.

Veiligheidsrisico’s: Het begrijpen van online veiligheidsmaatregelen, zoals sterke wachtwoorden of herkenning van phishing mails, kan lastig zijn. Dit vergroot het risico op fraude of diefstal.

Digitale communicatie: Communiceren via e-mail, chat of sociale media vereist schrijfvaardigheid. Laaggeletterden kunnen hier moeite mee hebben, wat het voor hen lastiger maakt dan voor anderen om vragen te stellen.

 

Hoe beïnvloedt laaggeletterdheid het welzijn en de gezondheid van een persoon?

Mensen die laaggeletterd zijn en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite om informatie over ziekte en gezondheid te vinden, te begrijpen en te gebruiken. Je kunt hierbij denken aan mensen met een lage opleiding, ouderen en migranten. Zij hebben vaker chronische ziekten en psychische problemen. Het is daarom belangrijk om laaggeletterdheid te herkennen en op een begrijpelijke manier te communiceren (Bron: Pharos).

 

Is laaggeletterdheid een groeiend probleem in Nederland?

Ja, het aantal laaggeletterden groeit. Het percentage laaggeletterden is de afgelopen jaren gestegen. Hier zijn meerdere redenen voor: vergrijzing, nieuwkomers en jongeren. Stichting Lezen en Schrijven heeft hierover in een zeer uitgebreid rapport 3 redenen voor gegeven.

De eerste reden voor de groei van de laaggeletterdheid is dat Nederland vergrijst. We worden steeds ouder en er komen steeds meer ouderen bij. Onder deze groep zijn laaggeletterden oververtegenwoordigd. Het blijkt dat de cognitieve vermogens (op het gebied van de basisvaardigheden) gedurende de levensloop ongeveer met een onderwijsniveau dalen. Dit is op de groep laaggeletterden extra van invloed, omdat zij al een lager aanvangsniveau hebben. 

Ten tweede is er een grote stroom nieuwkomers in Nederland. Uit cijfers van DUO blijkt dat tussen 2013 en 2018 3.000 van deze migranten nooit geslaagd zijn voor de inburgeringstoets. Wanneer migranten meer dan 600 uur les gevolgd hebben en vier keer gezakt zijn voor hun examens, kunnen zij ontheffing voor het inburgeringexamen krijgen. Dit heeft geen gevolgen voor hun verblijfsvergunning. Veel van deze mensen komen uit oorlogsgebieden, waar ze weinig onderwijs hebben genoten. Hierdoor hebben zij moeite om op het juiste taal- en/of rekenniveau te komen. Zij vallen daardoor onder de noemer ‘laaggeletterden’.

Ten derde blijkt dat er nog steeds veel jongeren van school gaan met te lage basisvaardigheden. De Onderwijsinspectie ziet de laatste twee jaar steeds meer leerlingen van de basisschool komen die niet goed kunnen lezen. Ook hun rekenen blijft achter. Daarnaast is de leesmotivatie onder Nederlandse jongeren erg laag. Maar 31% van de leerlingen vindt lezen leuk, blijkt uit PIRLS-2016. Verder heeft 17,9% van alle 15-jarigen in Nederland een leesniveau waarbij zij een verhoogd risico lopen om op latere leeftijd onder de noemer ‘laaggeletterd’ te vallen.

Bron: Stichting Lezen en Schrijven

Wetgeving

Is er wetgeving over laaggeletterdheid?

Ja. Laaggeletterdheid heeft invloed op het dagelijks leven, de arbeidsmarkt en participatie in de samenleving. Daarom zien overheden het belang van het bestrijden van laaggeletterdheid.

In Nederland zijn er bijvoorbeeld diverse beleidsinitiatieven om dit aan te pakken. De overheid heeft programma’s en fondsen beschikbaar gesteld om volwasseneneducatie te verbeteren en laaggeletterdheid te verminderen. Gemeenten, scholen en andere organisaties kunnen hier gebruik van maken. Bron: Rijksoverheid

Daarnaast wordt er in beleid en wetgeving vaak aandacht gevraagd voor duidelijke communicatie vanuit de overheid. Zo moeten brieven, formulieren en websites begrijpelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zo wordt voor steeds meer organisaties verplicht om op B1-niveau te schrijven en adviseert de overheid voor laaggeletterden om op A2-niveau te schrijven. Een pittige opgave. Voor iemand met taalniveau A2 geldt:

“Ik kan zeer korte eenvoudige teksten lezen. Ik kan specifieke voorspelbare informatie vinden in eenvoudige, alledaagse teksten.”

Bron: De Taalbrigade

 

Is er specifieke wetgeving in Nederland die vereist dat websites laaggeletterd-vriendelijk zijn?

In Nederland zijn er richtlijnen voor digitale toegankelijkheid, waaronder ook aspecten die betrekking hebben op begrijpelijkheid van content. Tolkie kan organisaties ondersteunen in het voldoen aan deze aspecten door content toegankelijker te maken voor laaggeletterden.

 

Zijn er boetes als ik niet toegankelijk ben voor laaggeletterden?

Ja. Sinds 1 januari 2023 is de grondwet uitgebreid, waardoor organisaties toegankelijk moeten zijn voor mensen met een bepaalde beperking of handicap. Is jouw organisatie dat niet, dan ben je in overtreding met de grondwet.

 

 

Overig

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Dan maak je ons extra nieuwsgierig. We helpen je graag verder. Neem contact met ons op of plan vrijblijvend een demo in om op al je vragen over ons en onze leeshulp antwoord te krijgen.