preloader
tolkie logo

Home

Home

Stel je voor…

Een knop die jullie teksten
makkelijk maakt voor laaggeletterden

Klantverhalen

Tolkie heeft klanten in allerlei verschillende sectoren. De organisaties die Tolkie inzetten, hebben één ding gemeen: ze snappen dat laaggeletterden een té grote doelgroep zijn om te negeren. Dus kozen ze voor een professionele oplossing.

foto van nh nieuws case

NH Nieuws

foto van omroep tilburg case

Omroep Tilburg

4 Redenen waarom toegankelijk belangrijk is

Hoe goed jouw communicatiestrategie ook is...

... voor laaggeletterden werkt 'ie niet. Iedere communicatiemedewerker maakt gebruik van tekst. Jij natuurlijk ook. Maar doordat een groot deel van de bezoekers van jouw site moeite heeft met lezen, komt jouw boodschap bij hen niet aan.

Dien je een publiek belang? Dan moet je van de wet toegankelijk zijn voor laaggeletterden.

Er is steeds meer wetgeving over laaggeletterdheid en toegankelijk. Bijvoorbeeld dat sinds 2023 het uitsluiten op basis van een handicap is toegevoegd aan Artikel 1. Je moet dus als organisatie toegankelijk voor hen zijn.

Je toont betrokkenheid.

Deze reden moet niet onderschat worden. Ook vanuit de overheid is steeds meer aandacht voor laaggeletterdheid. Daardoor hoor je er veel over, bijvoorbeeld op het nieuws. Door met het onderwerp bezig te zijn, toon je je betrokkenheid. En je voorkomt dat je door mensen (terecht) bekritiseerd wordt, omdat je sommigen uitsluit.

Het is code rood in Nederland.

Veel mensen hebben nog niet door hoe serieus de situatie is. Maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Die groep is heel divers maar vooral heel groot. In sommige steden is 1 op de 4 mensen laaggeletterd. Door deze mensen niet te helpen met lezen, ben je als organisatie ontoegankelijk en houd je dit probleem in stand.

Stap 1

Plan een demonstratie in.

Om te beginnen, plan je een demonstratie in. Wij vertellen wat Tolkie doet en hoe het werkt. Ook laten we zien hoe de tool werkt op jouw site. Zo heb jij meteen duidelijkheid.

Stap 2

Wij implementeren de software.

Klinkt cool. Maar stelt weinig voor. Tolkie maakt geen gebruik van jouw servers. Het implementeren van de tool is een kwestie van 1 regel code toevoegen aan jouw website. Daarna controleren wij of de tool werkt. Vaak is de implementatie binnen 1 dag geregeld.

Stap 3

Klaar!

Nadat de tool op jouw site draait, kunnen mensen gebruik maken van de leeshulp. Gefeliciteerd! Je laaggeletterde bezoekers worden vanaf nu automatisch ondersteund - op elk moment van de dag.

Ontworpen met gebruikers

We bouwen niets zonder het te testen. Dat betekent dat we vaak bij laaggeletterden langsgaan. Zij kunnen de tool dan testen. Op die manier weten we zeker dat de tool waardevol is.

Ontwikkeld door experts

Tolkie was er niet van vandaag op morgen. Samen met ervaren programmeurs, een sterk team en professionele begeleiding kwam onze leeshulp van de grond. Daarbij werden we geholpen door subsidie van de EU en verschillende fondsen.

Met de kracht van AI

Onze leeshulp maakt op verschillende manieren gebruik van AI. Bijvoorbeeld om voorbeeldafbeeldingen te genereren en om woorden simpel uit te leggen. Daarmee is Tolkie een unieke oplossing voor organisaties en laaggeletterden.

Hoe werkt Tolkie?

Simpele uitleg bij woorden
Klik op de knop met het vraagteken (?)
Je kunt dan op een woord in de tekst klikken. Dan krijg je uitleg.

Letters groter of kleiner maken
Je kunt ook de tekst groter maken met de plus knop (+) of kleiner maken met de min knop (–)

Makkelijke letters
Met de de andere knop (de knop met de letter T) maak je de letters groot.
Zo worden de letters makkelijker te lezen.

omroep tilburg hardverzachters schouders

“Als omroep is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen in Tilburg en omgeving bereiken. Tolkie zorgt ervoor dat onze website voor meer mensen toegankelijk wordt.”

- Ron Schuurkens, Directeur Omroep Tilburg