Kennis
Op deze pagina vind je informatie over toegankelijke teksten. Dat gaat dus niet alleen over laaggeletterdheid. Je vindt hier namelijk ook informatie over WCAG, de Wet Digitale Toegankelijkheid en schrijftips voor verschillende taalniveaus (zoals B1 en A2). Veel van de informatie is geschreven en verzameld door organisaties die zich voor dit probleem inzetten; Stichting Lezen en Schrijven is hier een goed voorbeeld van.
7 tips om begrijpelijk te schrijven. Want hoe doe je dat eigenlijk?
Als organisatie wil je dat je website begrijpelijk is voor al je bezoekers. Veel organisaties vinden dit lastig. Dat komt omdat je echt moet leren om begrijpelijk te schrijven. Dat is vooral belangrijk als je teksten voor laaggeletterden schrijft. Zij hebben vaker moeite met het begrijpen van een lastige tekst. Gelukkig zijn er manieren om hier wat aan te doen. In deze blog geven we je 7 tips om begrijpelijk te schrijven.
Bron: Tolkie Blog
Heeft jouw organisatie een balie? Zo herken je laaggeletterdheid
Als jouw organisatie een balie heeft, heb je veel interactie met je klanten. Het is in zo’n geval erg belangrijk om laaggeletterdheid te kunnen herkennen. Het kan namelijk voor een laaggeletterde erg lastig zijn om geschreven informatie te begrijpen. Als organisatie kun je deze mensen helpen door hen op een begrijpelijke manier te informeren en te helpen als ze dat nodig hebben. Maar dan moet je natuurlijk wel een idee krijgen wie wel en wie geen moeite heeft met lezen. In dit blogbericht leggen we uit hoe je laaggeletterdheid kunt herkennen en hoe je dit als organisatie toepast.
Bron: Tolkie Blog
Waarom is het belangrijk om het nieuws toegankelijker te maken?
Als journalist heb je de belangrijke taak om mensen op een goede manier te informeren en te betrekken bij het nieuws. Maar wat als de boodschap niet goed overkomt bij een deel van de bevolking? Dat is een vraag die gelukkig steeds meer aandacht krijgt. Waarom? Omdat door het grote aantal laaggeletterden in Nederland veel nieuws niet goed begrepen wordt. Het is daarom belangrijk om als nieuwsorganisatie met de toegankelijkheid van je teksten aan de slag te gaan. Met behulp van software zoals Tolkie, die we ontwikkelden om journalistieke teksten toegankelijker te maken met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, kun je ervoor zorgen dat jouw nieuwsberichten voor iedereen begrijpelijk zijn.
Bron: Tolkie Blog
Laaggeletterdheid in de zorg: een dodelijk geheim
De afgelopen jaren hebben we meer ervaren hoe belangrijk goede zorg is dan ooit tevoren. Het is daarbij heel belangrijk dat de zorg kan garanderen dat zij patiënten de juiste behandeling kunnen geven om hun gezondheid te verbeteren. Hoewel de zorg in Nederland één van de beste ter wereld is – Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg (bron: Medisch Specialisten) – blijkt dat zij helaas tegen een groot probleem aanlopen, dat soms dodelijke gevolgen kan hebben: laaggeletterdheid.
Bron: Tolkie Blog
Meer winst door toegankelijk te worden: hoe doe je dat?
In de digitale wereld van nu is het erg belangrijk om een toegankelijke website te hebben. Het vergroot de kans op meer klanten en kan bijdragen aan een betere online reputatie en hogere omzet. Toch denken veel marketeers bij toegankelijkheid vaak alleen aan fysieke toegankelijkheid, zoals rolstoelvriendelijke gebouwen. Hierdoor wordt juist die online toegankelijkheid vaak over het hoofd gezien – terwijl die laatste minstens zo belangrijk is. In deze blog zal ik uitleggen waarom toegankelijkheid van een website kan leiden tot meer klanten en hoe Tolkie je hierbij kan helpen.
Bron: Tolkie Blog
In Nederland moet je verplicht naar school. Hoe kan het dan dat er toch steeds meer laaggeletterden zijn?
In Nederland moet je tot een bepaalde leeftijd verplicht naar school. Toch blijkt dat er steeds meer mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat fenomeen, laaggeletterdheid, is waar Tolkie zich mee bezighoudt. Dat komt omdat het een groeiend probleem blijkt te zijn in Nederland. Maar hoe kan dat eigenlijk in een land waarin scholing verplicht is? In deze blog duiken we dieper in op deze vraag.
Bron: Tolkie Blog
Wat vinden laaggeletterden van het nieuws?
De NOS en Stichting Lezen en Schrijven waren benieuwd hoe het precies zat met de nieuwsbehoefte van laaggeletterden. Vinden zij het nieuws interessant? Lezen zij de krant, of kijken zij naar het journaal? En als ze dat doen, begrijpen ze het dan? Het onderzoek laat goed zien dat mensen die moeite met lezen hebben vaak wél geïnteresseerd zijn in het nieuws. Maar dat het nieuws voor hen ontoegankelijk is.
Bron: Stichting Lezen en Schrijven
Meer informatie over laaggeletterdheid. Wat zijn de feiten?
Het probleem van laaggeletterdheid kort in kaart brengen is knap, maar lastig. Vaak wordt namelijk gezegd: ”dé laaggeletterde bestaat niet”. Iedereen heeft een eigen verhaal. Om laaggeletterdheid dus uit te leggen in een paar pagina’s tekst, doet het probleem soms tekort. In dit bestand heeft Stichting Lezen en Schrijven heel uitgebreid geschreven hoe het probleem eruit ziet.
Bron: Stichting Lezen en Schrijven
Wat is laaggeletterdheid precies?
Bij Tolkie praten we vaak met en over mensen die moeite hebben met lezen. Deze groep wordt dan ‘laaggeletterd’ genoemd. De een vindt dat geen chique term. De ander vindt dat het de spijker precies op zijn kop slaat. Maar wat ís laaggeletterdheid eigenlijk precies? Dat vind je in dit bestand.
Bron: Stichting Lezen en Schrijven
Tips voor schrijven in eenvoudige taal
Steeds meer organisaties snappen dat ze met toegankelijk schrijven een veel grotere doelgroep kunnen bedienen. Daarom stappen zij vaak over taalniveau B1. Voor veel laaggeletterden is dit taalniveau helaas te hoog. Wil je weten wat belangrijk is om tekst toegankelijk te maken voor laaggeletterde lezers? Dat vind je in dit bestand vol tips van Stichting Lezen en Schrijven.
Bron: Stichting Lezen en Schrijven
PWC: Laaggeletterdheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten
Laaggeletterdheid brengt heel veel maatschappelijke kosten met zich mee. Onder andere daarom is laaggeletterdheid een groot probleem. Het advieskantoor PWC heeft over die grote maatschappelijke kosten een waardevol rapport geschreven
Bron: PricewaterhouseCoopers