preloader
tolkie logo

Media

Media

Dus, jij bent werkzaam in de sector:

Media & journalistiek

Nieuwsberichten, duidende verhalen, achtergrondinformatie: ook laaggeletterden willen weten wat er speelt in hun regio en daarbuiten. Helaas bevat nieuws vaak moeilijke woorden. Een belangrijke reden is dat onze samenleving complex in elkaar zit. Maar eerlijk is eerlijk: journalisten houden soms ook te weinig rekening met het taalniveau. 

Hoe kan Tolkie laaggeletterden en nieuwsorganisaties hierbij helpen?

Nieuws lezen én begrijpen

Het zou fijn zijn als journalisten vaker het B1-niveau hanteren voor hun verhalen. Daarmee bedoelen we: korte zinnen en eenvoudige woorden. Overigens is dat geen verwijt. Redacties zijn immers bezig met nieuws maken; vragen stellen, informatie verzamelen, feiten en meningen scheiden. Het uitleggen van lastige begrippen is slechts een van de vele taken. Tolkie kan daarbij helpen. Sterker nog: Tolkie is hiervoor in het leven geroepen.

Hulp bij moeilijke woorden

Hoe we dat doen? Tolkie geeft uitleg bij lastige woorden, biedt afbeeldingen om moeilijke begrippen te verduidelijken en kan ook tekst vertalen. Maar dat niet alleen: de leeshulp biedt ook de mogelijkheid om woorden op te hakken in lettergrepen en kan tekst voorlezen aan mensen die lezen lastig vinden. Zo kunnen meer mensen het nieuws volgen en aanhaken bij wat er speelt in de samenleving. Een prachtige oplossing, toch?

Nieuwsorganisaties ondersteunen

Tolkie is met hulp van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek ontwikkeld om nieuwssites beter leesbaar te maken. Tolkie helpt laaggeletterden bij het volgen van nieuws en ondersteunt mediaorganisaties in het bereiken van een breder publiek. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten. Nieuwssites hebben bovendien te maken met richtlijnen uit de Wet Digitale Toegankelijkheid (WDT) en de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Onze software sluit daar naadloos op aan.

Meepraten en meedoen

Dankzij Tolkie kunnen nieuwsorganisaties beter contact houden met een vaak vergeten doelgroep. Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven, maar willen graag volwaardig meedoen. Mogen we het een beetje scherp formuleren? Dat iemand laaggeletterd is, hoeft nog niets te zeggen over zijn of haar intelligentie. Ook laaggeletterden denken en praten graag mee over wat er gebeurt in de samenleving. Door websites leesbaar te maken, helpt Tolkie de doelgroep aan goede informatie.

Nieuwsgierig wat Tolkie
voor jouw nieuwsorganisatie
kan betekenen?