preloader
tolkie logo

Nieuws | Leeshulp, vertaalfunctie, voorleesfunctie | Tolkie Leeshulp

Nieuws | Leeshulp, vertaalfunctie, voorleesfunctie | Tolkie Leeshulp

Nieuws

Samen bereiken we iedereen!

Als lokale of regionale omroep is het natuurlijk je taak om iedereen te bereiken. Maar niet iedereen kan even goed lezen en schrijven. Met de oplossingen van Tolkie is dat geen probleem. Onze producten zorgen ervoor dat jullie nieuwsberichten in een handomdraai begrijpelijk worden voor laaggeletterden.

1 op de 6 mensen

In ons land hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Dat komt neer op 1 op de 6 mensen. Onder 15-jarigen is de verhouding zelfs 1 op de 3. Laaggeletterden kunnen wel lezen, maar niet goed genoeg om zonder hulp normale nieuwsteksten te begrijpen. Daardoor zijn laaggeletterde vaak minder goed op de hoogte van wat er speelt. En dat terwijl NOS en Stichting Lezen en Schrijven ontdekten dat laaggeletterden juist meer interesse hebben in nieuws uit hun omgeving. Is er een kans om deze lastige doelgroep toch te bereiken?

Betrouwbare oplossing voor nieuwswebsites en omroepen

Om laaggeletterden te helpen bij lastige teksten hebben wij ‘Tolkie Leeshulp’ ontwikkeld. Wanneer jullie die leeshulp toevoegen aan jullie website, krijgen alle lezers hulp en uitleg bij jullie teksten. Zo krijgen alle woorden een eenvoudige uitleg en kunnen bezoekers altijd een samenvatting van de nieuwstekst op A2-niveau opvragen als ze jullie standaard tekst te lastig vinden. 

twee tolkie-logo's in de vorm van een slot, om veiligheid aan te duiden

Kies voor veilig: kies voor Tolkie

Bij Tolkie staat veiligheid voorop. Als technologiebedrijf ben je immers verplicht om daar rekening mee te houden. Maar zelf doen we daar graag een schepje bovenop: zo kunnen wij nooit zien wie de leeshulp gebruikt en implementeren we de leeshulp nooit in persoonlijke omgevingen als jullie dat niet willen. Wil je meer weten over de veiligheid van Tolkie? Klik dan hieronder.

"''Hiermee worden onze verhalen eenvoudiger en begrijpelijker""

– Stef Cornelissen, Chef Nieuws bij NH

Als regionale omroep ben je er natuurlijk voor iedereen. Maar iedereen bereiken – één van je taken als regionale omroep – valt soms nog niet mee. NH Media koos er daarom voor om Tolkie Leeshulp aan hun platform toe te voegen, zodat bezoekers die dat willen extra hulp kunnen krijgen. Daardoor kunnen de 300.000 laaggeletterden uit Noord-Holland toch het regionale nieuws volgen.

“Als omroep is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen in Tilburg en omgeving bereiken. Tolkie zorgt ervoor dat onze website voor meer mensen toegankelijk wordt.”

– Ron Schuurkes, directeur van Omroep Tilburg

Als één van de grootste lokale omroepen van Nederland, is Omroep Tilburg een samenwerkingspartner waar we trots op zijn. Met de software van Tolkie worden al hun teksten voorzien van de modernste leeshulp. Want zoals Omroep Tilburg zelf ook zegt: lokale content is van wereldbelang!

Help laaggeletterde bezoekers

Door samen te werken, kunnen we de groep laaggeletterden helpen. Jij speelt daarbij een grote rol: als nieuwsorganisatie sta je iedere dag in contact met duizenden mensen. Door de handen ineen te slaan en jullie nieuws voor iedereen toegankelijk te maken, zorgen we voor een inclusieve samenleving en voorkomen we de vervelende gevolgen van laaggeletterdheid. Help je mee? 

foto van tolkie bij het svdj

“Lokale omroepen vervullen een belangrijke rol in de lokale nieuws- en informatievoorziening en hebben de taak om zoveel mogelijk mensen in hun uitzendgebied te bereiken.”

– Nina Onland, coördinator Organisatieontwikkeling bij het SVDJ

Tolkie is ooit als startup begonnen met als doel het nieuws toegankelijk te maken voor iedereen. Onze journalistieke DNA heeft ons gebracht naar wat we nu zijn: een betrouwbaar technologiebedrijf dat samenwerkt met de grootste lokale én regionale omroepen.

Meer weten?

foto van een gebruiker testsessie

Neem dan contact op!