preloader
tolkie logo

Home tot juni 2023

Home tot juni 2023

Wij maken jouw website leesbaar voor iedereen

plaatje van de tolkie leeshulp voor toegankelijke teksten

Een op de vijf volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Hierdoor missen zij dagelijks belangrijke informatie. Op straat, op het werk, in de apotheek, maar zeker ook online. Gelukkig zetten veel organisaties een extra stap om deze doelgroep te bereiken. 

Wil jouw organisatie dit ook? Dan heeft Tolkie een passende oplossing! Met onze software maken we jouw webteksten toegankelijk voor laaggeletterden. Anders dan vaak gedacht wordt, is het B1 taalniveau namelijk te lastig voor deze doelgroep. Daardoor begrijpen 2,5 miljoen mensen alsnog niet wat je met je teksten bedoelt.

met de tolkie leeshulp maak je alle teksten, of ze nou B1, B2, C1 of C2 niveau zijn, leesbaar en toegankelijk voor laaggeletterden

Hoe maken wij tekst toegankelijk?

Met onze software krijgen laaggeletterden hulp bij het lezen van teksten op jouw site. Dat doen we onder andere door een eenvoudige uitleg bij woorden te geven. Ook geven we voorbeeldafbeeldingen en kunnen mensen de ingebouwde voorleesfunctie gebruiken. Vertalen naar je moedertaal? Ook geen probleem. Er zit namelijk een vertaalfunctie in. En zonder ingewikkelde technische ingrepen. Geweldig toch?

omroep tilburg hardverzachters schouders

Wat zeggen onze klanten?

“Als omroep is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen in Tilburg en omgeving bereiken. Tolkie zorgt ervoor dat onze website voor meer mensen toegankelijk wordt.” 

Ron Schuurkes | Directeur Omroep Tilburg

voorbeeld van simpele uitleg voor laaggeletterden van een lastig woord

Leeshulp op verschillende manieren

Wij bieden abonnementen aan om Tolkie te laten werken op jouw website. We voegen onze software toe aan de website en voor alle pagina’s komt leeshulp beschikbaar. Staat er een lastig woord in de tekst? Dan biedt Tolkie met een druk op de knop een begrijpelijke uitleg, betrouwbare vertaling of verhelderende afbeelding.

Unieke inzichten voor jullie organisatie

Met Tolkie hebben we een unieke analytics functie ontwikkeld. Daarmee ziet jouw organisatie precies bij welke woorden ondersteuning is gevraagd. Ook laten we je zien welke teksten het moeilijkst waren voor lezers, zodat jullie weten waar jullie de focus op kunnen leggen. Daarnaast leer je wat jullie gebruikers interessant vinden. Kortom: inzicht in je teksten en gebruikers, een onmisbare toevoeging vandaag de dag.

testen met de doelgroep

Getest met de doelgroep

Onze leeshulp is ontstaan na vaak aan te schuiven bij taalles bij bijvoorbeeld bibliotheken. Iedere keer vroegen we hen: waar loop je nou precies vast, waar kunnen we je mee helpen? Daarop kwam steeds hetzelfde antwoord: ik haak af bij struikelblokken in de tekst. Sindsdien bouwen wij onze tool vanuit dat vertrekpunt. Na iedere nieuwe versie keren we dan ook weer bij mensen terug die zelf moeite hebben met lezen. Zo blijven we de tool constant testen en blijven we dicht bij onze eindgebruikers staan.

Beter leesbaar, groter bereik.

Dankzij Tolkie snijdt het mes aan twee kanten. Met onze leeshulp is belangrijke informatie beter toegankelijk voor 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Bovendien bereiken organisaties meer mensen met hun website die voortaan voor iedereen leesbaar is.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?