Wij maken tekst leesbaar.

Met de software van Tolkie kunnen organisaties hun tekst leesbaar maken. Moeilijke woorden krijgen uitleg, voorbeeldzinnen, worden opgehakt in lettergrepen en nog veel meer. Zo worden moeilijke teksten leesbaar voor mensen die laaggeletterd zijn.

Waarom moeten we mensen helpen met lezen?

Omdat sommige dingen belangrijk zijn om te weten. Als je niet zo goed kunt lezen, dan begrijp je dus veel belangrijke informatie niet. Dat zorgt voor problemen. We hebben een paar voorbeelden voor je bij elkaar gezet.

Mensen die lezen lastig vinden, worden ‘laaggeletterd’ genoemd. In Nederland zijn er veel laaggeletterden. In totaal zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden.

Nieuws

Als je lezen lastig vindt, dan vind je het vaak moeilijk om het nieuws te volgen. Je kunt bijvoorbeeld geen krant lezen.

Werk

Als je lezen lastig vindt, kom je minder makkelijk aan een baan. En als je eindelijk een baan vindt, dan vind je het vaak moeilijk om het contract te lezen.

Medicijnen

Als je lezen lastig vindt, dan kan het weleens gebeuren dat je bijvoorbeeld het verkeerde pilletje slikt. Je kunt dan namelijk vaak de bijsluiter ook niet zo goed lezen. Daardoor weet je vaak ook niet wat de bijwerkingen van het medicijn zijn. Dat kan erg gevaarlijk zijn.

Geld

Als je lezen lastig vindt, dan kom je sneller in de schulden. Het is heel moeilijk om weer uit te schulden te komen. Daarom is lezen erg belangrijk.

Wat is laaggeletterdheid?

Een laaggeletterde kan lezen en schrijven. Alleen vindt hij of zij het wel lastig. Daardoor kun je vaak niet aan alles meedoen. Veel laaggeletterden schamen zich voor hun moeite met lezen. Dat is jammer. Vaak ligt het niet namelijk aan hen, maar aan hun opleiding of omdat ze niet in Nederland zijn opgegroeid. 

Hoe helpen jullie dan?

We helpen mensen die lezen lastig vinden door mensen tijdens het lezen hulp te geven bij woorden. Als je wil weten hoe dat er uit ziet, kun je een voorbeeld bekijken. Klik daarvoor op de oranje knop.

Wie zijn wij?

Het bedrijf Tolkie is gestart door twee mensen uit Nederland. Allebei komen zij van de universiteit. Omdat ze taal, computerprogramma’s en ondernemen leuk vinden, zijn ze Tolkie gestart. 

Jeroen is weet veel over Open Source Intelligence (OSINT) en Natural Language Generation (NLG). Jeroen werkt aan de Fontys Hogeschool. Bij Tolkie is het zijn taak dat het computerprogramma goed werkt. Dat is belangrijk om mensen te kunnen blijven helpen met lezen .

Jeroen van de Nieuwenhof

Technologie

Laurens heeft een aantal jaar vernieuwde iPhones verkocht. Ook gaf hij mensen uitleg over hun computerapparaten. Hij is goed in het maken van reclames en in het helpen van klanten. Bij Tolkie is het zijn taak dat klanten tevreden zijn en dat het bedrijf zakelijk gezond is.

 

Laurens van den Berg

Marketing en verkoop