tolkie logo

Over ons

Tolkie is een Nederlandse start-up. We zijn in 2022 opgericht met het doel om nieuws toegankelijk te maken voor laaggeletterden. Oprichters Jeroen van de Nieuwenhof en Laurens van den Berg liepen allebei met dit idee rond. Ze besloten samen te werken en technologie in te zetten om mensen te helpen bij het lezen van teksten. Veel nieuwsteksten zijn namelijk te lastig voor laaggeletterden.

Missie
Belangrijke informatie begrijpelijk maken voor iedereen
Visie
Een toegankelijke wereld voor iedereen

Altijd samen met de doelgroep

Voordat we een ‘leeshulp’ app probeerde te bedenken, gingen we met laaggeletterden in gesprek. Via bibliotheken, taalhuizen, ROC’s, Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC. We namen nieuwsteksten mee en vroegen hen vervolgens hoe we hulp zouden kunnen bieden bij zo’n tekst.

Al snel bleek hoe vaak laaggeletterden online tegen lastige teksten aanlopen; het is namelijk een illusie om te denken dat laaggeletterden geen internet gebruiken. Zo bleken ze de grootste moeite te hebben met de websites van gemeenten, woningcorporaties, verzekeraars, de belastingdienst, ziekenhuizen, scholen: websites die iedereen weleens nodig heeft. We besloten ons daarom niet alleen op nieuws te richten. En zo ontstond onze missie.

Gedreven door een missie

In een land waar steeds meer laaggeletterden wonen, ontstaan grote problemen. Vaak is het niet iemands eigen schuld dat iemand laaggeletterd is. Zo kan een taalachterstand al ontstaan als iemand 2 jaar oud is. En omdat er in Nederland een groot taboe rust op laaggeletterdheid, is het soms lastig om de taal op latere leeftijd te leren. Het gevolg? Bepaalde informatie – die van levensbelang is – wordt door hen niet begrepen. 

Hierdoor overlijden laaggeletterden 4 jaar eerder​

Daarnaast hebben ze vaker schulden

Ook hebben ze vaker last van mentale problemen​

Het is voor hen daarom extra lastig om hulp te vragen

Wij vinden deze problemen te groot om te negeren. En nu er eenmaal zoveel laaggeletterden zijn, moeten we hen helpen. Daarom werd onze missie: informatie begrijpelijk maken voor iedereen. 

Vanuit de broeiplaats Station88 in Tilburg

In 2023 benaderde Station88 ons om te verhuizen naar hun broedplaats voor startups, gebouw 88. In dit pand zitten verschillende jonge bedrijven met een maatschappelijk doel. Lijkt het je leuk om een keer langs te komen? Je hoeft maar 5 minuten te lopen vanaf het treinstation Tilburg. En, geen zorgen: we zijn dan misschien een startend bedrijf, maar de koffie is hier heerlijk.

We geven laaggeletterden een stem

Bij Tolkie geloven we dat laaggeletterden veel meer kunnen als we hen op een goede manier helpen. Laaggeletterden zijn niet dom. Laaggeletterden zijn niet analfabeet. Laaggeletterden kunnen gewoon lezen. Alleen hebben ze daar af en toe wat hulp bij nodig. Zoals ex-laaggeletterde Melvin Grep (op de foto rechts) ons vertelde: “Niet iedereen leert even snel. De één heeft meer tijd nodig dan de ander. Geef iemand die tijd.” Als we laaggeletterden helpen en laten zien dat we in hen vertrouwen, geven we hen het zelfvertrouwen dat ze nodig hebben. Zo haken ze niet af, maar blijven ze lezen. 

Sluit je aan bij deze organisaties

Tolkie kan het niet alleen. Wij zijn ontzettend dankbaar voor de steun die we vanuit verschillende subsidiefondsen en zelfs de Europese Unie hebben gekregen. Wil jij met jouw organisatie laten zien dat je er voor laaggeletterden bent? En wil jij het verschil maken? Neem dan contact met ons op!