Over ons

Wie zitten er achter Tolkie? En wat is onze missie?

Tolkie is een bedrijf dat is opgericht door twee Nederlandse founders uit de wetenschappelijke hoek. Uit passie voor taal, lesgeven, robotjournalistiek en ondernemerschap zijn we samengekomen om de Nederlandse taal begrijpelijk te maken voor iedereen. In Nederland is namelijk veel ongelijkheid, doordat niet iedereen even goed kan lezen. 

Om daar een beeld bij te krijgen, kun je je het volgende inbeelden. 

Ook jij zult weleens brieven krijgen van de gemeente, je werkgever, de belastingdienst of een webshop. Hoewel deze bedrijven vaak bijzonder ingewikkelde teksten gebruiken, kun je deze brieven waarschijnlijk gewoon alsnog lezen. Gelukkig maar. Maar stel je je eens voor dat je een brief krijgt van de belastingdienst en laaggeletterd bent, waardoor je heel veel moeite hebt met lastige teksten.

Snap je de inhoud dan eigenlijk wel? Weet je wel wat je moet doen? Weet je hoe je de contactgegevens op de brief kan vinden? 

Het antwoord op die vragen is waarschijnlijk nee. Dat vinden wij ontzettend jammer en hartstikke oneerlijk. Daar gaan wij wat aan doen.

Met Tolkie gaan we vanaf 2022 aan de slag met slimme software om lastige teksten makkelijk te maken. We doen dit met twee oprichters. Maak kennis met het team!

Jeroen van de Nieuwenhof

Datajournalist. Expert op gebied van Open Source Intelligence (OSINT) en Natural Language Generation (NLG). Werkzaam aan de Fontys Hogeschool en bij Tolkie verantwoordelijk voor het programmeren van de software.

Laurens van den Berg

Student Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Jaren ondernemerservaring in refurbished elektronica en computer service. Overtuigen, vermarkten en in creatieve businessmodellen denken zijn zijn krachten. Tevens jaren ervaring met grafisch vormgeven.