Prototypes

Bij Tolkie zijn we aan het werk gegaan. We hebben nu een paar voorbeelden van ons computerprogramma. Met zo’n voorbeeld kunnen we laten zien hoe wij mensen willen helpen met lezen. Zo’n voorbeeld, een prototype, kun je op deze pagina zien. 

Wat doen jullie nu?

Prototype

We hebben een prototype gemaakt van ons computerprogramma. Op deze pagina is dat prototype te zien. Met dit prototype helpen we iemand die een tekst leest. Dit doen we door uitleg bij woorden te geven, bijvoorbeeld.

Testen met mensen

We willen zeker weten dat ons computerprogramma echt helpt. Zo weten we zeker dat mensen een tekst echt beter begrijpen als wij ze helpen. Daarom laten we mensen ons computerprogramma gebruiken. Zo kunnen ze zelf kijken of de tekst makkelijk wordt om te lezen.

Werken aan een echt programma

Uiteindelijk moeten we natuurlijk iets maken dat echt goed werkt. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het programmeren van een computerprogramma dat echt werkt. Dat kunnen websites dan gebruiken. Zo kunnen wij de tekst op de websites van anderen dus makkelijk maken om te lezen. Bijvoorbeeld de nieuwsteksten van kranten.

Hoe helpen jullie dan?

Voorbeelden van hoe wij een tekst makkelijker maken voor mensen.

Uitleg van woorden

Lees je een tekst en kom je een moeilijk woord tegen? Dan geven wij een uitleg. Zo weet je wat het woord betekent.

Vertaling

Sommige laaggeletterden zijn veel beter in een andere taal. Bijvoorbeeld omdat ze uit een ander land komen. Deze mensen kunnen wij helpen door uitleg van een moeilijk woord te geven.

Voorbeeldzin

Kom je een woord tegen en vind je de uitleg niet handig? Dan kunnen we een zin aan je laten zien waarin het woord gebruikt wordt. Op die manier zie je soms makkelijker wat een woord betekent.

Voorlezen

Als je het moeilijk vindt om te lezen, kun je ook vragen om wat andere hulp. Zo kunnen we een tekst bijvoorbeeld voor je voorlezen. Daardoor wordt een tekst vaak een stuk beter te begrijpen.