Voor wie biedt Tolkie de oplossing?

Tolkie biedt een oplossing voor organisaties die een brede doelgroep hebben.

Herken jij jezelf hierin als communicatieadviseur?

Tolkie is niet geschikt in deze gevallen:

Ben je benieuwd of Tolkie met jouw CMS werkt? Niet nodig. Welk CMS je ook gebruikt, de implementatie is hetzelfde.

Wij helpen je bij die implementatie altijd even mee.

Hoe helpt Tolkie mijn organisatie?

Dat verschilt per sector. Vertel, in welke sector werk jij precies?

Nieuws

Wonen

Onderwijs

Gemeente

Zorg

Geldzaken

Kenniscentrum

Politiek

Overig

Nieuws

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mijn nieuwsorganisatie?

Als mensen moeite hebben met lezen, kunnen ze je nieuwsberichten verkeerd begrijpen. Dat kan zorgen voor minder betrokkenheid en vertrouwen in je organisatie en teksten. Ook kan het lastiger zijn om je boodschap over te brengen, omdat je niet iedereen kunt bereiken. Dit zorgt voor minder lezers en een niet goed geïnformeerde samenleving. 

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp worden struikelblokken in jouw nieuwsteksten weggenomen. Zonder dat jij je workflow hoeft aan te passen. Ieder nieuw artikel dat je online zet, wordt automatisch voorzien van leeshulp. Zo worden je teksten begrijpelijker en bereik je meer lezers.

Welke nieuwsorganisaties kiezen al voor Tolkie?

Dat het belangrijk is om Tolkie in te zetten, vinden ook NH Media Omroep Venlo en Omroep Tilburg. Het zijn voorbeelden van organisaties die zagen welke problemen laaggeletterdheid veroorzaakt, en die daar wat aan wilden doen.

“Ik vind het heel belangrijk dat wij als regionale omroep laagdrempelig en toegankelijk zijn. Ik vind daarom belangrijk dat de verhalen op onze site en in onze voor iedereen toegankelijk en te begrijpen zijn.” 

Stef Cornelissen, chef nieuws bij NH Nieuws. Lees het hele verhaal hier.

Wonen

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mijn woningcorporatie?

Wanneer huurders moeite hebben met lezen, kunnen ze belangrijke informatie missen, zoals huurvoorwaarden of onderhoudsinstructies. Dit kan leiden tot misverstanden, onbetaalde rekeningen, of slecht onderhouden woningen. Ook maakt het je werk als communicatieadviseur een stuk lastiger, omdat mensen je teksten niet goed kunnen lezen.

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp van Tolkie worden de struikelblokken in die teksten weggenomen. Dus, of jij nou een bericht plaatst over de huurverhoging, of een artikel over nieuwe zonnepanelen in een wijk: zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, wordt de tekst automatisch voorzien van leeshulp. Zo voorkom je misverstanden en voldoe je aan artikel 1, die het uitsluiten van op basis van ‘handicap’ bij wet verbiedt. 

Welke woningcorporaties kiezen al voor Tolkie?

Twee inspirerende voorbeelden zijn UWOON uit Harderwijk en WSZ uit Eersel. Zowel UWOON als WSZ hebben gemerkt hoe belangrijk het is om hun webteksten van leeshulp te voorzien. Op die manier sluiten de geen mensen uit en helpen ze bezoekers wanneer dat nodig is. 

Onderwijs

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mijn onderwijsinstelling?

Als ouders of studenten moeite hebben met lezen, kunnen ze belangrijke berichten missen of verkeerd begrijpen. Dat maakt het lastiger om effectief te communiceren over zaken als schoolbeleid, evenementen of andere belangrijke updates. Daarnaast kunnen leerlingen en hun ouders niet overweg met de informatie over verschillende opleidingen die jullie aanbieden, waardoor leerlingen sneller een verkeerde schoolkeuze maken.

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp van Tolkie worden de struikelblokken in jouw teksten weggenomen. Dus, wanneer jij een update schrijft over nieuw beleid in de aula, of een uitleg schrijft over een bepaalde opleiding, dan wordt deze tekst automatisch voorzien van leeshulp. Zo zorg je voor duidelijkheid en voldoe je aan artikel 1, die het uitsluiten van mensen op basis van ‘handicap’ bij wet verbiedt. 

Welke onderwijsinstellingen kiezen al voor Tolkie?

MBO Drenthe College is één van de organisaties die ervoor heeft gekozen om Tolkie in te zetten, omdat ze toegankelijkheid voor laaggeletterden belangrijk vinden en aan de wetgeving die hierover gaat willen voldoen. 

Gemeente

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mijn gemeente?

Als burgers moeite hebben met lezen, kunnen ze belangrijke lokale overheidsinformatie en – updates missen. Dit maakt het uitdagender om duidelijk te communiceren over zaken als regelgeving, diensten, evenementen en andere gemeentelijke aankondigingen. 

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp van Tolkie krijgen laaggeletterde inwoners van jullie gemeente leeshulp bij al jullie webteksten. Zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen, wordt de tekst automatisch voorzien van leeshulp. Zo voorkom je misverstanden en voldoe je aan artikel 1, die het uitsluiten van op basis van ‘handicap’ bij wet verbiedt.

Met welke gemeente werkt Tolkie nu al samen?

Tolkie werkt met Gemeente Amsterdam samen in een pilot om laaggeletterde Amsterdammers te ondersteunen met leeshulp. In Amsterdam is namelijk meer laaggeletterdheid dan gemiddeld. Wil je weten hoe het zit met de laaggeletterdheid in jouw gemeente? Klik dan hier

Zorg

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mijn zorgorganisatie?

Laaggeletterdheid kan een pittige uitdaging zijn voor de communicatieafdelingen van zorgorganisaties. Wanneer patiënten moeite hebben met lezen, kunnen ze cruciale online informatie mislopen of verkeerd interpreteren. Denk hierbij aan afspraken, medicijninstructies en gezondheidsadviezen. Zo’n barrière is slecht voor de zorgverlening en de patiënttevredenheid. Daarnaast kan het de uitrol van digitale zorgdiensten, zoals e-consults of online portals, lastig maken.

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp van Tolkie krijgen website bezoeker die moeite hebben met lezen automatisch leeshulp. Zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, wordt die leeshulp automatisch toegevoegd. Zo communiceer je duidelijk en voorkom je misinterpretaties die ernstige gevolgen kunnen hebben.

Met welke zorgorganisatie werkt Tolkie nu al samen?

(Sch)ouders is een platform voor en door ouders van een jong of volwassen zorgkind. Ze delen kennis en ervaringen van ouders en professionals. Met die informatie kunnen lezers hun kind nog beter helpen. Tolkie helpt de lezers hierbij mee, door hen leeshulp aan te bieden. 

Geldzaken

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mij als financieel dienstverlener?

Laaggeletterdheid kan een serieuze hindernis vormen voor de online communicatie van jou als financiële dienstverlener. Klanten die moeite hebben met lezen kunnen belangrijke financiële informatie verkeerd begrijpen of over het hoofd zien. Dit kan gaan over rekeningoverzichten, voorwaarden van producten of belangrijke veranderingen, bijvoorbeeld in belastingen. Miscommunicatie kan leiden tot financiële fouten en verkeerde beslissingen. Bovendien kan het de effectiviteit van digitale diensten, zoals online bankieren of het gebruik van financiële apps, sterk beperken. Als laatst hebben laaggeletterden vaker schulden, omdat ze het financieel overzicht sneller verliezen.

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp van Tolkie krijgen website bezoekers van jullie site uitgebreid geteste leeshulp. Zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, wordt die leeshulp automatisch toegevoegd. Zo communiceer je duidelijk en voorkom je misinterpretaties die vervelende gevolgen hebben voor jullie organisatie en jullie klanten.

Met welke financiële dienstverlener werkt Tolkie nu al samen?

Tolkie werkt al samen met verzekeraar Soepel, die zich speciaal richt op mensen die moeite hebben met lezen. Een handige toevoeging voor als er toch lastige woorden in hun webteksten staan. 

Kenniscentrum

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mij als kenniscentrum?

Wanneer mensen moeite hebben met lezen, wordt het begrijpen van jouw teksten lastig. Daardoor kan de kennis die jullie willen delen, niet door iedereen worden gebruikt. Ook kan het de dialoog en de interactie tussen jullie en jullie lezers onmogelijk maken.

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp van Tolkie krijgen lezers van jullie informatieve teksten leeshulp. Zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, wordt die leeshulp toegevoegd. Zo communiceer je duidelijk en kunnen de bezoekers van jullie site ook echt met jullie kennis aan de slag.

Met welk kenniscentrum werkt Tolkie nu al samen?

Hardverzachters maakt zich hard voor een gezonde online dialoog. Hardverzachters is een stichting en heeft geen winstoogmerk. Door Tolkie in te zetten, maakt Hardverzachters haar teksten toegankelijk voor mensen die moeite hebben met lezen.

Politiek

Welke problemen veroorzaakt laaggeletterdheid voor mijn onderwijsinstelling?

Laaggeletterdheid kan het lastig maken voor jouw communicatieafdeling om je boodschap over te brengen. Als mensen moeite hebben met lezen, kunnen ze belangrijke informatie over standpunten, beleid of verkiezingsdetails missen of verkeerd interpreteren. Dit leidt tot misverstanden, maar ook tot minder betrokkenheid. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je digitale campagnes minder goed werken. 

Hoe helpt Tolkie hierbij?

Met de leeshulp van Tolkie krijgen bezoekers van jullie site leeshulp. Zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, wordt die leeshulp toegevoegd. Zo communiceer je duidelijk en kunnen de bezoekers van jullie site door middel van feiten een politieke mening vormen.

Ben jij toevallig werkzaam bij...

  • Een politieke partij;
  • Een organisatie die stemwijzers bouwt;
  • Een organisatie die informatie verspreidt over verkiezingen;
  • Een stichting of vereniging die zich inzet voor een bepaald doel;
  • of een andere politieke organisatie?
Neem dan eens contact op om samen te kijken wat we bij Tolkie voor je kunnen betekenen.

Overig

Staat jouw sector hier niet tussen?

Cool! Dan ben je vast een organisatie met een uniek verhaal. We komen graag eens met je in contact. Zullen we je binnenkort eens trakteren op koffie? Stuur een mail of bel ons via de knop hieronder. Ook voor jullie organisatie is de kans groot dat toegankelijkheid voor jullie verplicht is en dat laaggeletterdheid, misschien zelfs zonder dat jullie dat weten, een groot probleem vormt. 

Op deze pagina schrijven we over Artikel 1 van de grondwet. Dat artikel gaat onder andere over uitsluiten op basis van ‘handicap’. Gelukkig is Artikel 1 veel breder dan alleen uitsluiten op basis van ‘handicap’. Door Tolkie in te zetten, voldoe je niet meteen aan heel Artikel 1. Voor heel Artikel 1 van de grondwet, klik hier.