preloader
tolkie logo

Op het gemeentehuis

Op het gemeentehuis

''Wat is dit meneer? Kunt u niet lezen ofzo?''

De vrouw aan de balie kijkt je vol onbegrip aan. ”Een vakantiefoto? Die is natuurlijk niet geldig. Kunt u niet lezen meneer?” 

Je wordt stil en begint te blozen. Bedoelt ze het serieus? Ik durf niet te zeggen dat ik het niet begreep. Ze denkt vast dat ik gek ben als ik zeg dat ik het niet kon lezen. Had ik maar nooit op die link geklikt…

”Meneer, komt u maar terug voor een nieuwe afspraak. U vindt de voorwaarden op onze site. Daar staan ze netjes op een rij. Dus er is geen reden om hier met een vakantiefoto aan te komen zetten. Maakt u via de website maar een nieuwe afspraak. Dit werkt zo niet.”

Je probeert je hoofd koel te houden en besluit maar weer naar huis te gaan. Eenmaal thuis voel je je rot. Waarom moet mij dit steeds overkomen…

Extra uitleg

Ga naar de conclusie.

Wat zou een laaggeletterde
hier lastig vinden?

Laaggeletterdheid is onlosmakelijk verbonden aan schaamte. Veel mensen die moeite hebben met lezen, durven dit niet te vertellen. Ze denken dat andere mensen hen uitlachen of hen niet geloven. Dat komt omdat laaggeletterdheid nog een groot taboe is onze samenleving. Terwijl, dat is gek; maar liefst 2,5 miljoen 16-plussers hebben er last van. Dat is een enorme groep.