Tekst omzetten naar B1: hoe doe je dat?

Tolkie Schrijfhulp logo

Wil je dat meer mensen je teksten begrijpen? Dan is het een goed idee om je teksten om te zetten naar B1-niveau. B1 is een taalniveau dat veel mensen makkelijk kunnen lezen. Het maakt niet uit of je een beginner bent of al langer schrijft. In deze blog leer je hoe je een tekst omzet naar B1-niveau en hoe Tolkie Schrijfhulp je daarbij kan helpen.

Waarom kiezen voor taalniveau B1?

B1-niveau is 1 van de taalniveaus die vaak gebruikt worden. Op dit niveau zijn teksten duidelijk en makkelijk te lezen. Dit is handig voor mensen die een taal aan het leren zijn. Maar ook voor mensen die snel informatie willen begrijpen. Een tekst op B1-niveau gebruikt eenvoudige woorden en korte zinnen. Hierdoor is de tekst toegankelijker voor een breder publiek.

Tekst omzetten naar B1

1. Gebruik eenvoudige woorden

Kies woorden die iedereen kent. Vermijd moeilijke woorden of vaktermen. Gebruik in plaats daarvan gewone woorden. Bijvoorbeeld, gebruik ‘huis’ in plaats van ‘residentie’.

2. Maak korte zinnen

Korte zinnen zijn makkelijker te lezen dan lange zinnen. Probeer je zinnen kort en krachtig te houden. Dit maakt je tekst duidelijker. Begin met een onderwerp, voeg een werkwoord toe, en eindig met een object. Zo blijft je tekst helder.

3. Schrijf actieve zinnen

Actieve zinnen zijn direct en duidelijk. Ze beginnen vaak met het onderwerp. Bijvoorbeeld, “De hond eet zijn voer” is een actieve zin. Vermijd passieve zinnen zoals “Het voer wordt door de hond gegeten”. Actieve zinnen zijn makkelijker te begrijpen.

4. Vermijd lange opsommingen

Lange lijsten of opsommingen kunnen verwarrend zijn. Beperk het aantal punten in je lijst. Houd het simpel en overzichtelijk. Als je toch een lijst wilt gebruiken, houd deze kort en bondig.

5. Gebruik voorbeelden

Voorbeelden maken een tekst duidelijker. Ze helpen de lezer om het idee beter te begrijpen. Gebruik voorbeelden om je punt te verduidelijken. Dit maakt de tekst levendiger en aantrekkelijker.

Tolkie Schrijfhulp: automatisch tekst omzetten naar B1 taalniveau

Tolkie Schrijfhulp is een handige tool voor iedereen die teksten wil omzetten naar B1-niveau. Met Tolkie kun je je tekst eenvoudig analyseren. De tool laat zien welke delen van de tekst te moeilijk zijn. Tolkie geeft suggesties voor eenvoudigere woorden en kortere zinnen. Liever in 1 keer een tekst omzetten naar B1? Ook dat kan. Met 1 druk op de knop wordt jouw tekst leesbaar voor mensen met leesniveau B1.

Met de Schrijfhulp van Tolkie bespaar je tijd en moeite. Je hoeft niet zelf door een lange lijst van woorden te gaan. Tolkie doet dit automatisch voor je. Dit maakt het schrijven van toegankelijke teksten sneller en eenvoudiger. Zo kan je je richten op wat echt belangrijk is: je boodschap.

Kortom: aan de slag!

Een tekst omzetten naar B1-niveau is dus helemaal niet zo moeilijk. Door eenvoudige woorden en korte zinnen te gebruiken, maak je je tekst toegankelijker. Actieve zinnen en duidelijke voorbeelden helpen je daarbij. Met Tolkie heb je een krachtige hulp om je teksten nog beter te maken. Zo bereik je een groter publiek en zorg je ervoor dat iedereen je tekst begrijpt. Ben je benieuwd naar hoe Tolkie kan helpen? Plan dan een demo in.

Hoe toegankelijk is jouw website?