tolkie logo

Wat is B1? Een duidelijke uitleg over taalniveaus

foto van een persoon die een tekst aan het schrijven is op B1 niveau

Wat is B1? Een duidelijke uitleg over taalniveaus

Veel mensen horen over B1-niveau, maar wat is het precies? Als tekstschrijver of communicatiemedewerker is het belangrijk om te weten wat B1 inhoudt en waarom het zo belangrijk is. In deze blog leg ik het eenvoudig voor je uit. 

De definitie van B1

B1 is een taalniveau dat aangeeft hoe moeilijk een tekst is. Het Europees Referentiekader (ERK) heeft verschillende taalniveaus vastgesteld, van A1 tot en met C2. B1 zit daar tussenin en wordt ook wel het ‘drempelniveau’ genoemd.

Als een tekst op B1-niveau is geschreven, betekent dit dat ongeveer 80% van de bevolking de tekst goed kan lezen en begrijpen. Hierbij gaat het om mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Voor een B1-tekst heb je dus een basisniveau van de Nederlandse taal nodig. Voor laaggeletterden is B1 bijvoorbeeld nog te lastig.

Kenmerken van een B1-tekst zijn:

 • Eenvoudige zinsstructuur
 • Korte zinnen van gemiddeld 10-15 woorden
 • Geen moeilijke woorden of jargon
 • Actieve schrijfstijl (geen lijdende vorm)
 • Persoonlijke en directe aanspreekvorm

Door op B1-niveau te schrijven, zorg je ervoor dat je tekst voor een groot publiek toegankelijk en begrijpelijk is. Dit is vooral belangrijk voor overheidscommunicatie, maar ook voor bedrijven en organisaties die een breed publiek willen bereiken. Als aanvulling op B1 kun je alternatieven bieden op taalniveau A2, zodat je tekst ook begrijpelijk is voor laaggeletterden. 

Voorbeelden van B1-teksten

Maar hoe ziet een B1-tekst er dan precies uit? Hier zijn een paar voorbeelden van zinnen en teksten op B1-niveau:

 • “Je kunt je hier melden aan de balie.”
 • “Wij verkopen veel verschillende maaltijden: niet alleen gezond, maar ook betaalbaar.”
 • “In deze brief leggen we u stap voor stap uit hoe u dit product kunt gebruiken en waar u op moet letten.”

Een langere voorbeeldtekst op B1-niveau:

“Wist je dat veel mensen moeite hebben met lezen en schrijven? Ongeveer 1 op de 6 Nederlandse volwassenen  is namelijk laaggeletterd. Dat betekent dat zij moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Soms hebben zij ook moeite met het gebruiken van een computer of smartphone.”

Waarom B1 belangrijk is

Het schrijven van teksten op B1-niveau is om meerdere redenen belangrijk:

 1. Inclusie en gelijkheid: Door begrijpelijke taal te gebruiken, zorg je ervoor dat iedereen kan meedoen en gelijke toegang heeft tot informatie. Dit is een belangrijk onderdeel van een inclusieve samenleving.
 2. Beter bereik en effectiviteit: Met eenvoudige taal bereik je een groter publiek. Mensen zullen de informatie beter onthouden en eerder in actie komen. Zo bereik je je communicatiedoelen effectiever.
 3. Wettelijke verplichting: Voor overheden en publieke organisaties is het verplicht om iedereen te helpen en te bereiken; begrijpelijke taal is daarbij extra belangrijk

Het is dus voor elke organisatie slim om aan de slag te gaan met begrijpelijke taal op B1-niveau. Begin bijvoorbeeld eens met het herschrijven van je meest belangrijke webteksten of documenten. Of nog beter: gebruik slimme software zoals die van Tolkie om je hierbij te helpen.

Hopelijk is het na het lezen van deze blog een stuk duidelijker wat B1-niveau precies inhoudt en waarom het zo waardevol is. Heb je nog vragen? We helpen je graag verder!

Deel deze blog