tolkie logo

Leeshulp voor alle bezoekers

Tolkie Leeshulp is een veilige plugin die bezoekers helpt bij het lezen van de teksten op jullie site. Met Tolkie voorkom je miscommunicatie en informeer je met gemak iedereen. 

Leeshulp?
Moeten teksten niet goed gewoon zijn?

Ja, natuurlijk! Maar, wat is goed eigenlijk? Het blijkt dat dat lang niet voor iedereen hetzelfde is. Welke woorden kun je bijvoorbeeld wel en niet gebruiken? En welk taalniveau moet je kiezen?

 

Hieronder 4 redenen waarom leeshulp juist onmisbaar is…

4
Zelfs B1 is te moeilijk

Voor de 2,5 miljoen laaggeletterden is het B1-niveau te moeilijk. Dat is vast even slikken. Maar dat betekent dus dat zelfs jouw steengoede (en eenvoudige) webteksten voor laaggeletterden te moeilijk zijn. Geef hen daarom een alternatieve tekst op A2-niveau. Met Tolkie kan dat automatisch.

1
Jij bent de expert

Als expert schrijf je af en toe over lastige onderwerpen. Een gemeentelijke regeling, een proces bij jouw corporatie of een behandeling van een nare ziekte. Elke sector kent jargon. Vaak kun je er omheen, maar niet altijd. Tolkie helpt je bij die uitzonderingen. Wij leggen de woorden uit die écht niet eenvoudiger kunnen.

2
Het leven is geen game

Iemands taalniveau is geen ‘level’ in een computerspelletje. Je taalniveau verandert geleidelijk. Dus, soms zullen mensen toch moeite hebben met bepaalde woorden. Zelfs als ze goed kunnen lezen en schrijven. Misschien zoek je zelf ook weleens een woord op. Zou het niet mooi zijn om die service standaard klaar te zetten voor bezoekers?

3
Even eerlijk zijn

Iedereen kent het: je kopje koffie zit vol, de zon schijnt door het raam. Je zit met je collega’s bij elkaar en aan de vergadertafel lijkt alles mogelijk. Maar dan de praktijk: die leert dat eenvoudig schrijven super lastig is. Het lukt lang niet altijd om je teksten op A2-niveau te schrijven. Zorg voor een vangnet: kies voor hulp die laaggeletterden zelf bedacht hebben.

"Zie het als vertaling naar de taal van laaggeletterden"

Door de technologie van Tolkie hebben we het onmogelijke mogelijk gemaakt: een alternatieve tekst voor laaggeletterden, binnen 5 seconden, op A2-niveau.

voorbeeld van versimpelde tekst door tolkie

Uitleg bij alle woorden, in simpele taal

Bepaalde woorden kunnen niet eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan ‘zorgverzekering’, ‘bestemmingsplan’ of ‘betalingsregeling’. Tolkie legt deze woorden uit in eenvoudige taal.

Tolkie Leeshulp die het woord 'bestemmingsplan' uitlegt
Tolkie Leeshulp die het woord 'huurindexatie' uitlegt
Tolkie Leeshulp die het woord 'anamnese' uitlegt
foto met daarop voorbeelden van video's die Tolkie heeft opgenomen, waarbij Tolkie feedback geeft op een website

Gratis analyse

Hoe toegankelijk is jullie site? Ontdek het zelf!

Ben je benieuwd hoe toegankelijk jullie website is voor laaggeletterden? Laat de site dan door één van onze experts onderzoeken. Daarna ontvang je - geheel vrijblijvend - een video met feedback op maat. Zo weet jij hoe je je website kunt verbeteren.

Gratis? Echt?

Ja. We werken bij Tolkie vanuit een missie. Iedereen moet toegankelijk kunnen zijn voor laaggeletterden. Ook organisaties met een klein budget. Dus, vraag de analyse aan! Dan gaan wij aan de slag.

Persoonlijke video

Eén van ons neemt een persoonlijke video voor je op. Daarin lopen we stap voor stap een paar onderdelen van jullie website langs. Zo weet je direct wat wij bedoelen.

Nieuwe inzichten

Bereid je voor op nieuwe inzichten: iedereen kent de tips 'houd je zinnen kort' en 'vermijd dure woorden'. In deze analyse gaan we een stapje verder voor je.

Tips om te verbeteren

Problemen aanwijzen, dat kunnen we allemaal. We denken daarom direct met je mee en doen suggesties om te verbeteren.

Tolkie in 90 seconden

Tolkie biedt oplossingen voor communicatieafdelingen van overheidsorganisaties en semi-overheidsorganisaties. Bekijk deze korte video en ontdek hoe dat werkt!

iemand houdt een tablet vast met daarop de website van NH Nieuws, voorzien van de Tolkie Leeshulp
Video afspelen

Wat zeggen onze klanten?

“Door de Tolkie Leeshulp worden onze verhalen eenvoudiger en begrijpelijker”

Stef Cornelissen

NH Media

“Als omroep is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen in Tilburg en omgeving bereiken. Tolkie zorgt ervoor dat onze website voor meer mensen toegankelijk wordt.”

Ron Schuurkens

Directeur Omroep Tilburg

Waarom is leeshulp nodig?

Omdat steeds meer mensen laaggeletterd zijn. Zij hebben zelfs moeite met teksten op B1-niveau!

2,5 miljoen volwassenen

In Nederland is 1 op de 6 volwassenen laaggeletterd. Een groot deel van jouw inwoners, huurders of bezoekers hebben dus grote moeite met lezen en schrijven.

B1 is niet de oplossing

Er is sprake van een enorm misverstand over dit onderwerp: in tegenstelling tot wat veel organisaties denken, is zelfs een B1-tekst voor laaggeletterden te ingewikkeld.

1 op de 3 jongeren

Het gaat helaas juist de verkeerde kant op: de laaggeletterdheid onder jongeren neemt hard toe. Van de 15-jarigen haalt 1 op de 3 het basis leesniveau niet.

De gevolgen zijn enorm

Dat is niet alleen vervelend: het kost levens. Laaggeletterden hebben een slechtere gezondheid, leven 4 jaar korter, hebben vaker schulden en vinden minder snel werk.

twee tolkie-logo's in de vorm van een slot, om veiligheid aan te duiden

Jouw gegevens blijven veilig

Bezoekers kunnen Tolkie volledig anoniem gebruiken. Ze maken geen account aan. Niemand kan zien wie Tolkie gebruikt en de leeshulp wordt uitgeschakeld op velden met persoonsgegevens. 

Ontvang een persoonlijke video

Eén van onze experts onderzoekt jullie website. Daarna ontvang je – geheel vrijblijvend – een video met feedback op maat