Stel je voor: een magische knop die alle webpagina's toegankelijk maakt

Tolkie Leeshulp is een veilige plugin voor jullie website. Het helpt laaggeletterden bij het lezen van teksten. Het is bedacht door laaggeletterden en volledig automatisch.

Foto van een iPad met daarop de website van Dudok Wonen die is voorzien van Tolkie Leeshulp
Logo Woensdrecht
Logo Hof Wonen
Logo Archipel
Logo Uwoon
Logo 1almere

Leeshulp? De tekst moet toch gewoon beter?

Op het eerste gezicht lijkt leeshulp een gek idee. Als je teksten simpel genoeg zijn, is leeshulp immers niet nodig. Maar een tekst die voor iedereen goed is, kan in de praktijk helemaal niet. Denk bijvoorbeeld maar eens aan alle moeilijke begrippen in een tekst. Kunnen die überhaupt simpeler? En wat vinden stakeholders ervan als ook zij op taalniveau A2 worden aangesproken? Er zijn talloze redenen waarom een B1-tekst, aangevuld met  leeshulp, het beste werkt. 

Geen B1, maar groep 8

Voor laaggeletterden is lezen op B1-niveau te moeilijk. Zij leven op niveau A2. Dat moet je in groep 8 van de basisschool beheersen. Met Tolkie Leeshulp geef je hen automatisch een korte tekst op dat niveau.

Het is geen game

Iemands taalniveau is geen ‘level’ in een computerspelletje. Het verandert geleidelijk. Dus, soms zullen mensen toch moeite hebben met bepaalde woorden. Zelfs als ze goed kunnen lezen en schrijven. Bied hen daarom hulp.

Jij bent de expert

Als expert schrijf je af en toe over lastige onderwerpen. Over een gemeentelijke regeling, een proces bij jouw corporatie of een nare ziekte. En elke sector kent nou eenmaal jargon. Vaak kun je om moeilijke woorden heen, maar dus niet altijd. Met Tolkie Leeshulp worden al deze woorden uitgelegd in simpele taal.

Even eerlijk zijn ...

Je kent het wel: vers bakje koffie, de zon schijnt door het raam. Je zit met je collega’s aan de vergadertafel en alles lijkt mogelijk. Maar dan de praktijk: die leert dat eenvoudig schrijven super lastig is. Het lukt lang niet altijd om je teksten op A2-niveau te schrijven. Zorg daarom voor een vangnet: met leeshulp ben je 100% zeker dat er altijd een toegankelijke tekst aanwezig is.

Wat is Tolkie? En hoe werkt het?

Ontdek hoe Tolkie Leeshulp helpt om complexe teksten toegankelijk te maken voor laaggeletterden. In deze video bespreken we functies zoals voorlezen, het slimme woordenboek en samenvattingen op A2 taalniveau. Perfect voor organisaties die heldere communicatie met een diverse doelgroep belangrijk vinden.

Is de Leeshulp ook voor ons?

Misschien vraag je je af of jij de Leeshulp wel nodig hebt. Of misschien wil je weten of Leeshulp past bij jouw doelgroep. Ben je daar benieuwd naar? In deze video leggen we uit wanneer de Leeshulp wel of geen goede oplossing is voor jou.

Voorbeelden uit de praktijk

Ben je benieuwd hoe Tolkie Leeshulp er uit ziet op een website? Bekijk dan de voorbeelden hieronder. Zoals je kunt zien, zijn er een aantal versies van Tolkie. Ben je benieuwd welke 3 versies het meest gebruikt worden door onze klanten. Scroll dan naar de sectie ‘Versies’.

Voorbeeld van Tolkie op de website van Gemeente Woensdrecht
Voorbeeld van Tolkie op de website van Gemeente Rijssen-Holten
Voorbeeld van Tolkie op de website van Gemeente Woensdrecht
Voorbeeld van Tolkie op de website van HEF Wonen
Voorbeeld van Tolkie op de website van Groninger Huis
Voorbeeld van Tolkie op de website van Vidomes
Voorbeeld van Tolkie op de website van de EO
Voorbeeld van Tolkie op de website van Archipel
Voorbeeld van Tolkie op de website van Domesta

Gratis quickscan ontvangen

Ben je benieuwd hoe toegankelijk jullie website is voor laaggeletterden? Laat jullie site dan door één van onze experts onderzoeken. Daarna ontvang je een gratis video met feedback op maat! 

Twijfel je of Tolkie de juiste keuze is?

Het kiezen van nieuwe software kan een uitdaging zijn. Je wilt zeker weten dat het past bij jullie organisatie en doelgroep. Daarom beantwoorden we de vragen die je écht helpen om een weloverwogen keuze te maken. Wil je weten hoe Tolkie werkt, of het geschikt is voor jouw situatie, en welke resultaten je kunt verwachten? Bekijk dan de onderstaande video’s. Wil je meer antwoorden op specifieke vragen? Lees dan onze uitgebreide documentatie of neem contact met ons op.

Weten laaggeletterden hoe Tolkie werkt?

Hoe weten laaggeletterden hoe Tolkie werkt? In deze video leggen we uit hoe wij laaggeletterden betrekken bij het ontwerp, van iconen tot teksten. Ook laten we zien hoe we communicatieplannen en uitlegvideo’s inzetten om de leeshulp toegankelijk en begrijpelijk te maken. Perfect voor organisaties die inclusiviteit belangrijk vinden!

Is Leeshulp eigenlijk wel nodig?

Moeten we niet gewoon begrijpelijker schrijven? In deze video leggen we uit waarom taalniveau A2 ideaal is voor laaggeletterden, maar vaak niet haalbaar voor alle communicatie. Ontdek hoe Tolkie Leeshulp een oplossing biedt om complexe teksten toegankelijk te maken voor iedereen.

Wat zijn de risico's van Tolkie?

Zijn er risico’s bij het gebruik van Tolkie Leeshulp? In deze video bespreken we hoe we transparant omgaan met disclaimers, feedbackmogelijkheden en aanpasbare instellingen. Zo houd jij controle over je content en minimaliseren we samen de risico’s voor jouw organisatie.

Voldoet Tolkie Leeshulp aan de AVG?

Voldoet Tolkie aan de AVG-richtlijnen? In deze video leggen we uit hoe we persoonsgegevens vermijden, via Europese servers werken en zorgen voor veilige AI-integratie. Want transparantie en veiligheid staan bij ons centraal.

Hoe werkt de implementatie?

We voegen de Tolkie Leeshulp altijd samen toe aan je website. In deze video leggen we stap voor stap uit hoe wij de code voorbereiden en hoe jij of je webbouwer deze eenvoudig aan je pagina’s toevoegt. Inclusief onze hulp en handige tips voor een soepele implementatie.

Wat kost Tolkie Leeshulp?

Je staat op het punt om nieuwe software toe te voegen aan je website. Dan vraag je je vast af wat dat kost. In deze video leggen we je uit hoe de prijs van Tolkie Leeshulp is opgebouwd. Ben je benieuwd naar een paar voorbeelden van de prijs? Bezoek dan de pagina ‘Prijs‘. 

Bedacht door laaggeletterden zelf​

Van de iconen in de tool tot de plaatjes bij de uitleg: alles van onze Tolkie Leeshulp plugin wordt bedacht door laaggeletterden zelf. En dat werkt, aldus laaggeletterde Dicky Gingnagel: “het feit dat je tekst groter kunt maken en hulp krijgt bij lastige woorden, helpt ontzettend! Het is namelijk belangrijk dat iedereen mee kan komen”.

Groep laaggeletterden van Stichting ABC test samen met Jeroen de leeshulp van Tolkie
Groep denkt samen met Laurens van Tolkie na over manieren om laaggeletteren te helpen tijdens een sessie in Den Haag
Dicky Gingnagel van Pharos en Stichting ABC staat voor een gebouw
Een laaggeletterde vrouw en haar begeleider testen samen de leeshulp van Tolkie op een tablet
Foto van Laurens van den Berg en Jeroen van de Nieuwenhof van Tolkie met Ernst-Jan Pfauth en een ervaringsdeskundige van Stichting ABC

De kracht van leeshulp

Als communicatieprofessional weet je hoe belangrijk het is dat je je boodschap op de juiste manier overbrengt. Dat is immers de essentie van je werk. Maar de laatste tijd is dat steeds moeilijker. Veel mensen hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze jouw site en brieven niet begrijpen. In deze video vertellen we hoe Tolkie daarbij kan helpen.

Alle functies van Tolkie Leeshulp

De leeshulp van Tolkie is een soort digitale taalvrijwilliger. Een taalvrijwilliger is iemand die een leerling helpt bij het leren lezen van teksten. En leren lezen is voor iedereen anders. De één wil een plaatje, de ander een vertaling, en weer een ander wil de tekst in het kort. Tolkie biedt die hulp, maar dan online bij jouw teksten. En dat maakt de informatie niet alleen begrijpelijker: het is ook hét signaal om te laten zien aan laaggeletterden dat jij er voor hen bent! 

Voorbeeld van een korte tekst door Tolkie Leeshulp

Korte teksten op A2-niveau

Gebruikers krijgen met één druk op de knop een samenvatting van de pagina op taalniveau A2

Voorbeeld van uitleg door Tolkie Leeshulp

Uitleg van alle begrippen

Gebruikers kunnen op moeilijke woorden klikken en krijgen binnen 2 seconden een uitleg in simpele taal

Voorbeeld van een vertaalde definitie door Tolkie Leeshulp

Begrip en uitleg vertalen

Gebruikers kunnen woorden (en de uitleg van woorden) vertalen met contextherkenning door AI

Tekst-naar-beeld

Sommige woorden worden uitgelegd met behulp van een eenvoudige afbeelding

Voorbeeld van vertalingen door Tolkie Leeshulp

Website vertalen (133 talen)

Gebruikers kunnen de hele site met één druk op de knop vertalen maar talloze talen

Voorbeeld van grotere letters door Tolkie Leeshulp

Teksten vergroten

Gebruikers kunnen teksten vergroten om de tekst beter leesbaar te maken

Voorbeeld van een korte tekst door Tolkie Leeshulp

Gedoseerde informatie

Gebruikers krijgen eerst een korte samenvatting, waarna ze kunnen besluiten meer te lezen

Voorbeeld van een voorleesstem die meeleest

Meelezen met computer

Gebruikers kunnen meelezen met een natuurlijke voorleesfunctie zodat ze de informatie nóg beter begrijpen

Voorbeeld van Lees voor knop

Lees voor functie

Gebruikers kunnen stukken tekst op de pagina laten voorlezen door een voorleesfunctie op de website

Tijd voor wat nerdy feiten

  • Tolkie Leeshulp wordt ingeladen als iFrame via een script en is daarmee CMS-onafhankelijk
  • Tolkie Leeshulp draait op AWS servers in Duitsland
  • Tolkie heeft een Data Processing Agreement met zowel Microsoft Azure als OpenAI, zodat je zelf kunt kiezen
  • We kunnen de leeshulp uitschakelen op elementen met persoonlijke informatie voor extra veiligheid
Illustratie over de privacy bij Tolkie

Hoe toegankelijk is jullie website voor laaggeletterden?

We werken bij Tolkie vanuit een missie. Iedereen moet toegankelijk kunnen zijn voor laaggeletterden. Ook organisaties met een klein budget. Daarom bieden wij jouw organisaties een gratis analyse! Ontdek in een op maat gemaakte uitlegvideo welke verbeterpunten jullie website nog heeft. Vul je je gegevens in?

Voorbeeld van een gratis analyse van de website van Rijksoverheid

🔒 We gaan goed met je gegevens om. Meer informatie? Bekijk ons privacybeleid.

Deze organisaties gingen je voor …

Logo Nationale Ombudsman
Logo Ziekenhuis Amstelland
Logo Gemeente Soest
Logo De Nederlandse GGZ
Logo Thuisarts.nl
Logo Staatsbosbeheer
Logo Amsterdam UMC
Logo Maaskoepel
Logo MEE
Logo Gemeente Zutphen
Logo Ieder1
Logo Gebruiker Centraal
Logo SDU uitgevers

Tolkie is er voor iedereen

  • Toegankelijkheid zit in ons DNA
  • Wil je onze Leeshulp of Schrijfhulp bedienen met je toetsenbord of schermlezer? Geen enkel probleem!
  • Wij volgen namelijk de WCAG 2.1 AA-richtlijnen
  • We werken daarvoor samen met Stichting Accessibility en Digitaal Toegankelijk
  • Benieuwd naar onze audit? Neem dan contact op!
Illustratie over de WCAG richtlijnen

Opstartkosten? Welnee.

Je voegt Tolkie Leeshulp toe met behulp van een script. Dat is een regel code die verbinding maakt met de Tolkie server. We helpen jou hier kosteloos bij. Wil je liever dat we dit met je webbouwer regelen? Geen enkel probleem! Dan doen we dat. In beide gevallen zijn er geen opstartkosten.

				
					<script class="tolkieIntegrationScript" type="module" src="https://tool.tolkie.nl/src/outside_script.js" crossorigin="anonymous" token="789284756293467852957982435" tolkie-buttons="true" defer=""></script>
				
			

Voor iedere website de perfecte oplossing

Geen enkele website is precies hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat Tolkie zich goed aanpast aan jullie website. Is er bijvoorbeeld ruimte voor een aantal losse knoppen? Of juist niet? Eigenlijk maakt het niet uit: Tolkie toevoegen kan altijd! Er zijn namelijk 3 mogelijkheden.

Voorbeeld van losse knoppen van Tolkie Leeshulp

Optie 1: losse knoppen

Geef gebruikers de mogelijkheid om direct te klikken op een hulpmiddel, zoals ‘Simpele tekst’ of ‘Lees voor’

Zwevende knop van Tolkie Leeshulp

Optie 2: vraagtekenknop

Geef gebruikers de mogelijkheid om een toolbar te openen als zij op de vraagtekenknop klikken. Daarna kunnen ze Tolkie gebruiken.

Voorbeeld van een losse Leeshulp knop

Optie 3: Leeshulp knop

Geef gebruikers de mogelijkheid om een toolbar te openen als zij op de Leeshulp-knop klikken. Daarna kunnen ze Tolkie gebruiken.

Tolkie werkt overal

Werkt Tolkie Schrijfhulp ook in Word? En kan ik de Tolkie Leeshulp plugin toevoegen aan mijn Umbraco of Drupal website? Zeker! Ontdek meer over alle integraties in onze documentatie. Deze documentatie lanceren wij in augustus 2024.

Illustratie van Tolkie met verschillende integraties

Wil je zien hoe Tolkie werkt bij jouw tekst?

Plan dan een demo in. Tijdens de afspraak krijg je alle tijd om je vragen te stellen. Wil je liever fysiek kennismaken? Dat kan ook. Neem daarvoor contact met ons op.

Voorbeeld van een demonstratie door Tolkie Leeshulp

Uitlegvideo op maat

Iedereen moet weten hoe Tolkie werkt. Daarom ontvang je als klant gratis een op maat gemaakte uitlegvideo voor op jouw website! Deze video kun je delen met je doelgroep via een nieuwsbrief, je website en je sociale mediakanalen. Uiteraard zorgen wij voor de ondertiteling! 

Voorbeeld van een Tolkie Leeshulp uitlegvideo

Veelgestelde vragen

Dat doe je met een ‘script’. Een script is een regel code die verbinding maakt met een server. Als je deze regel code toevoegt aan je site, zorgt dat er automatisch voor dat Tolkie Leeshulp wordt toegevoegd. Uiteraard helpen we jou bij deze implementatie. Het toevoegen van Tolkie is vaak binnen 30 minuten geregeld. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op of bekijk onze documentatie.

Ja, toegankelijkheid is verplicht. Ook digitale toegankelijkheid. Bijvoorbeeld door de wet ‘Besluit digitale toegankelijkheid overheid’ en de European Accessibility Act voor bedrijven. Maar denk ook aan het VN verdrag Handicap. Dat verdrag verbiedt het om mensen uit te sluiten op basis van welke (cognitieve) beperking dan ook. Wil je weten of jouw site toegankelijk is? Vraag dan een gratis analyse aan.

Ja, er zijn statistieken beschikbaar. Wil je dat we het gebruik van de tool voor jullie bijhouden? Geef dit dan vooraf aan en voeg hierover iets toe in je cookie-melding. Je kunt ons vervolgens om een rapport vragen met statistieken. Die sturen wij dan ieder kwartaal. Daarin vind je onder andere hoe vaak de leeshulp werd gebruikt. Wil je een voorbeeld van zo’n rapport? Neem dan contact op!

Ja, zeker! Wij raden alle organisaties aan om begrijpelijk te schrijven. Dat is voor iedereen beter. Maar zelfs een eenvoudige tekst is voor de groep laaggeletterden nog te ingewikkeld. Zij lezen namelijk op taalniveau A2. Dat is het leesniveau van leerlingen in groep 8. Bied hen daarom hulp. Dat kan met Tolkie Leeshulp.

Ja, maar dat ging niet vanzelf. Het team dat Tolkie Leeshulp bouwde, was zelf niet laaggeletterd. En dan kun je je natuurlijk eigenlijk helemaal niet verplaatsen in iemand die laaggeletterd is. Daardoor kun je ook geen goede oplossing bedenken voor deze groep. We hebben daarom aan laaggeletterden zelf gevraagd hoe we hen het beste kunnen helpen. Zo is de Leeshulp ontstaan. Want van de iconen in de tool tot de plaatjes bij de definities: alles is van A tot Z bedacht en uitgewerkt door laaggeletterden zelf. En dat heeft natuurlijk een groot voordeel: een tool die zij zelf bedenken, kunnen zij natuurlijk ook zelf begrijpen.

De kosten van Tolkie Leeshulp hangen af van de grootte van de organisatie en website. Bij een grote organisatie zullen wij vaker woorden en teksten uitleggen. Maar bij een kleine organisatie niet, en dus kan de prijs voor die organisatie omlaag. Zo zorgen we ervoor dat Tolkie Leeshulp voor iedere organisatie bereikbaar is. Dat vinden wij als sociale onderneming extra belangrijk. Wil je een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Schrijven op B1-niveau is vaak al best een grote stap. Het is best even wennen om alles op een lager taalniveau te schrijven. Laat staan om daarbij de hele organisatie met je mee te krijgen! Maar wist je dat de groep laaggeletterden nog onder het taalniveau B1 zit? Zij lezen op A2/1F niveau. Dat is vergelijkbaar met het leesniveau van een leerling in groep 8. Zet daarom Tolkie Leeshulp in. Zo kun je moeiteloos die belangrijke extra stap zetten richting laaggeletterden!

Ja. De producten van Tolkie voldoen aan de AVG. Wij nemen privacy namelijk erg serieus en zijn transparant over de technologie die wij gebruiken. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons privacybeleid

Ja, Tolkie Leeshulp werkt op elke site. De plugin werkt namelijk in een iFrame. Zo’n iFrame wordt op vrijwel alle websites ondersteund! Zelfs als de website al ouder of streng beveiligd is. En in het zeldzame geval dat Tolkie Leeshulp niet direct werkt, kunnen wij de technologie ook los aanbieden. Kortom: er is altijd iets mogelijk. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op of bekijk onze documentatie.

Ja, Tolkie Leeshulp werkt op elke site. De plugin werkt namelijk in een iFrame. Zo’n iFrame wordt op vrijwel alle websites ondersteund! Zelfs als de website al ouder of streng beveiligd is. En in het zeldzame geval dat Tolkie Leeshulp niet direct werkt, kunnen wij de technologie ook los aanbieden. Kortom: er is altijd iets mogelijk. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op of bekijk onze documentatie.

Ja, je kan de uitleg van Tolkie personaliseren. Wij kunnen bijvoorbeeld voor ieder woord specifiek instellen hoe het op jouw site moet worden uitgelegd. Dat kan nu al door even contact met ons op te nemen. En zéér binnenkort kan dit ook via je eigen Tolkie portaal (mijn.tolkie.nl). Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op.