tolkie logo

Wat is A2 taalniveau? Een duidelijke uitleg over schrijven voor laaggeletterden

foto van een vrouw die les krijgt om te lezen op a2 taalniveau

Wat is A2 taalniveau? Een duidelijke uitleg over schrijven voor laaggeletterden

Veel mensen horen over A2-niveau, maar wat betekent dit precies? Als tekstschrijver of communicatiemedewerker is het belangrijk om te weten wat A2 inhoudt en waarom het zo belangrijk is. In deze blog leg ik het eenvoudig voor je uit.

De definitie van A2

A2 is een taalniveau dat de moeilijkheidsgraad van een tekst aangeeft. Het Europees Referentiekader (ERK) heeft zes taalniveaus vastgesteld, van A1 tot en met C2. A2 is een van de lagere niveaus en wordt ook wel het ‘elementaire niveau’ genoemd.

Als een tekst op A2-niveau is geschreven, betekent dit dat mensen met basiskennis van de Nederlandse taal de tekst goed kunnen lezen en begrijpen. Dit niveau is vooral bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor een A2-tekst heb je slechts een eenvoudige kennis van de Nederlandse taal nodig.

Kenmerken van een A2-tekst

Kenmerken van een A2-tekst zijn:

 • Zeer eenvoudige zinnen
 • Korte zinnen van gemiddeld 5-10 woorden
 • Geen moeilijke woorden of vaktaal
 • Gebruik van alledaagse woorden en uitdrukkingen
 • Actieve schrijfstijl (weinig of geen lijdende vorm)
 • Directe en persoonlijke aanspreekvorm

Door op A2-niveau te schrijven, maak je je tekst toegankelijk voor een groot publiek. Dit is vooral belangrijk voor overheidscommunicatie, maar ook voor bedrijven en organisaties die laaggeletterden willen bereiken. Naast A2-teksten kun je ook teksten op B1-niveau aanbieden voor mensen met een iets hoger taalniveau.

Voorbeelden van A2-teksten

Hoe ziet een A2-tekst er dan uit? Hier zijn enkele voorbeelden van zinnen en teksten op A2-niveau:

 • “Je moet hier wachten.”
 • “Wij hebben veel soorten eten. Het is gezond en goedkoop.”
 • “In deze brief staat hoe je het product gebruikt. Let goed op.”

Waarom A2 belangrijk is

Het schrijven van teksten op A2-niveau is om meerdere redenen belangrijk:

 • Inclusie en gelijkheid: Door begrijpelijke taal te gebruiken, zorg je ervoor dat iedereen kan meedoen en gelijke toegang heeft tot informatie. Dit draagt bij aan een inclusieve samenleving.
 • Groter bereik en effectiviteit: Met eenvoudige taal bereik je een groter publiek. Mensen begrijpen de informatie beter en zullen eerder in actie komen. Zo bereik je je communicatiedoelen effectiever.
 • Wettelijke verplichting: Overheden en publieke organisaties moeten ervoor zorgen dat iedereen de informatie kan begrijpen. Begrijpelijke taal is daarbij cruciaal.

Het is dus voor elke organisatie verstandig om begrijpelijke taal op A2-niveau te gebruiken. Begin bijvoorbeeld met het herschrijven van je belangrijkste webteksten of documenten. Of gebruik slimme software zoals die van Tolkie om je hierbij te helpen.

Hopelijk is het na het lezen van deze blog duidelijker wat A2-niveau precies inhoudt en waarom het zo waardevol is. Heb je nog vragen? We helpen je graag verder!

Deel deze blog