Wat is A2 taalniveau? Een duidelijke uitleg over schrijven voor laaggeletterden

foto van een vrouw die les krijgt om te lezen op a2 taalniveau

Veel mensen hebben weleens gehoord over A2-niveau. Maar wat betekent dit precies? Als tekstschrijver of communicatieadviseur is het belangrijk om te weten wat het A2 taalniveau inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor laaggeletterden. In deze blog leggen we het op een eenvoudige manier aan je uit.

De definitie van A2

A2 is een taalniveau. Een taalniveau geeft de moeilijkheidsgraad van een tekst aan. Het Europees Referentiekader (ERK) heeft in totaal 6 taalniveaus vastgesteld: van A1 tot en met C2. A2 is een van de laagste niveaus en wordt ook wel het ‘elementaire niveau’ genoemd.

Als een tekst op A2-niveau geschreven is, betekent dit dus dat mensen met basiskennis van de Nederlandse taal de tekst goed kunnen lezen en begrijpen. Dit niveau wordt daarom vooral gebruikt door communicatieprofessionals wanneer ze mensen wille bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven. Het is namelijk het taalniveau van laaggeletterden. Voor het lezen van een A2-tekst heb je dus slechts een eenvoudige kennis van en leesvaardigheid in de Nederlandse taal nodig.

Kenmerken van een A2-tekst

De kenmerken van een A2-tekst zijn:

  • Zeer eenvoudige zinnen zonder bijzinnen of tangconstructies
  • Korte zinnen van gemiddeld 5 tot 10 woorden
  • Geen moeilijke woorden, vaktaal/jargon of afkortingen
  • Spreektaal (gebruik dus vooral alledaagse woorden en uitdrukkingen)
  • Actieve schrijfstijl (weinig of geen lijdende of passieve zinnen)
  • Directe en persoonlijke aanspreekvorm
  • Consequent benaming van het onderwerp (gebruik geen verschillende woorden als je hetzelfde onderwerp beschrijft)

Door op A2-niveau te schrijven, maak je je tekst dus ook toegankelijk voor een groot publiek. Dit is vooral belangrijk voor overheidscommunicatie. Maar het is ook belangrijk voor bedrijven en andere soorten organisaties die laaggeletterden willen bereiken. Naast A2-teksten kun je ook teksten op B1-niveau aanbieden voor mensen met een iets hoger taalniveau. Als je wil weten wat het verschil is tussen taalniveau A2 en B1, hebben we daar een blog over geschreven. Lees de blog over het verschil tussen B1-niveau en A2-niveau.

Voorbeelden van A2-teksten

Schrijfregels zijn natuurlijk leuk, maar hoe ziet een A2-tekst er dan uit? Hier zijn een paar voorbeelden van zinnen en teksten op A2-niveau:

  • “Je moet hier wachten.”
    • 4 makkelijke woorden, actieve schrijfstijl, spreektaal, direct duidelijk wat je moet doen
  • “Wij hebben veel soorten eten. Het is gezond en goedkoop.”
    • 4 à 5 woorden per zin, geen gebruik van komma’s (iedere gedachte in een nieuwe zin), alleen makkelijke woorden, geen passief taalgebruik
  • “In deze brief staat hoe je het product gebruikt. Let goed op.”
    • Korte zinnen, directe en persoonlijke aanspreekvorm, direct duidelijk wat de lezer moet doen

Waarom A2 belangrijk is

Het schrijven van teksten op A2-niveau is om meerdere redenen belangrijk. Intussen zijn 3,3 miljoen mensen van 16 jaar en ouder namelijk laaggeletterd. Laaggeletterden lezen niet op taalniveau B1, maar op taalniveau A2. Wil je dus een toegankelijke website maken met teksten voor laaggeletterden? Kies dan voor taalniveau A2. Je profiteert dan van…

  • Inclusie: door begrijpelijke taal te gebruiken, zorg je ervoor dat iedereen kan meedoen en gelijke toegang heeft tot informatie. Zo draag je bij aan een inclusieve samenleving én een inclusief imago. Inwoners, huurders, lezers of patiënten: iedereen voelt zich gezien en gehoord, ongeacht iemands taalniveau
  • Groter bereik en effectiviteit: met eenvoudige taal bereik je een groter publiek. Zo simpel is het. Want wie moeilijk schrijft, zorgt voor afhakers. Mensen begrijpen de informatie gewoonweg beter en zullen eerder in actie komen als je schrijft op een laag taalniveau. Zo bereik je dus sneller je communicatiedoelen.
  • Wettelijke verplichting: toegankelijk is verplicht. Overheden en bedrijven moeten ervoor zorgen dat iedereen de informatie kan begrijpen. Dat is onderdeel van de WCAG-richtlijnen. Begrijpelijke taal en schrijven op taalniveau A2 voor laaggeletterden is daarom cruciaal.

Is mijn tekst A2-niveau?

Misschien ben je benieuwd of jouw tekst of website toegankelijk is voor laaggeletterden. Daar weten wij bij Tolkie alles vanaf. Wil je dat we je website gratis onderzoeken? Vraag dan een gratis analyse aan en ontdekt gratis tools om je site toegankelijker te maken.

Hoe toegankelijk is jouw website?