tolkie logo

Casus: woningcorporatie UWOON

uwoon logo

Casus: woningcorporatie UWOON

In de zomer van 2023 besloot woningcorporatie UWOON om hun website te voorzien van de Tolkie Leeshulp plugin. Uwoon is een woningcorporatie in de regio Noord-Veluwe. Ze verhuren in totaal zo’n 9.000 woningen in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk en Oldebroek.

Probleem: veel mensen vinden onze teksten lastig

Omdat ook in die gemeenten veel laaggeletterdheid voorkomt, merkt UWOON dat ze hun communicatie soms toegankelijker moeten maken. Zo werken ze met een aantal beeldbrieven om niet alleen tekst te gebruiken. Maar voor sommige ingewikkelde onderwerpen zijn er nog steeds inhoudelijke teksten nodig.

Hulp voor laaggeletterde huurders

UWOON besloot daarom om hun B1-teksten op de website te voorzien van uitleg. Tolkie legt moeilijke woorden uit als mensen er op klikken. Ook kunnen bezoekers altijd een makkelijke versie van de tekst opvragen. Dat doen ze door op de Tolkie-knop te drukken, en daarna op ‘Makkelijke tekst’ te klikken. Zo kan iedereen voorzien worden van een tekst op zijn of haar taalniveau.

Samenwerken om laaggeletterde huurders ook echt te bereiken

UWOON en Tolkie hebben samen een flyer ontworpen om de lezers op de hoogte te brengen van de leeshulp. Deze flyer is te vinden aan de balie van hun kantoor. Ook krijgen bezoekers een melding als ze de website bezoeken. De melding wijst naar de Tolkie-knop en vertelt de bezoeker dat hij of zij hulp kan krijgen door op de knop te drukken.

flyer van UWOON met de tekst: "Hulp bij lezen?" Daarna legt de flyer uit hoe je de leeshulp aan zet

Deel deze blog