tolkie logo

Hoe kun je iconen en afbeeldingen gebruiken om je communicatie toegankelijker te maken voor laaggeletterden?

een hand die op een icoon klikt

Hoe kun je iconen en afbeeldingen gebruiken om je communicatie toegankelijker te maken voor laaggeletterden?

Iconen en afbeeldingen zijn krachtige hulpmiddelen die de toegankelijkheid van je teksten kunnen vergroten. Met name voor mensen die laaggeletterd zijn. Door het gebruik van iconen en foto’s kun je een bepaalde sfeer en richting meegeven aan je tekst. Daarmee kun je dus ook complexe concepten wat begrijpelijker maken. In dit artikel zullen we bespreken hoe je op een slimme manier iconen en afbeeldingen kunt gebruiken om informatie toegankelijk te maken voor laaggeletterden.

“Keep it simple, stupid”

Ten eerste is het belangrijk om iconen te kiezen die duidelijk en eenvoudig zijn. Vermijd ingewikkelde ontwerpen of details die verwarrend kunnen zijn voor laaggeletterden. Kies in plaats daarvan voor gestileerde, herkenbare vormen die gemakkelijk te begrijpen zijn. Het gebruik van universele symbolen kan ook nuttig zijn, omdat deze overal ter wereld worden erkend. Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat Tolkie veel geëxperimenteerd heeft met de software van ActionSchema.com, zodat onze voorbeeldafbeeldingen (afbeeldingen die een woord uitleggen) een consistente, eenvoudige stijl hebben.

Toegankelijkheid voor slechtzienden en blinden

Daarnaast is het cruciaal om de betekenis van de iconen duidelijk te maken voor mensen die niet of niet goed kunnen zien. Je doet dit om een website DigiToegankelijk te maken. Je kunt een icoon verduidelijken door er een alt-tekst aan mee te geven. Dit kan via platforms als WordPress in de mediabibliotheek, maar kan ook via HTML-code worden gedaan bij op maat gebouwde websites.

Een foto in plaats van een icoon

Naast iconen kunnen ook afbeeldingen een waardevol middel zijn om informatie toegankelijk te maken voor laaggeletterden. Afbeeldingen kunnen complexe ideeën vereenvoudigen en helpen bij het visualiseren van concepten die wat abstracter zijn. Het is alleen wel belangrijk om deze afbeeldingen zorgvuldig te kiezen: een afbeelding die net niet helemaal past, zal juist voor verwarring zorgen.

Houd het gebruiksvriendelijk

Tot slot is gebruiksgemak een belangrijke factor bij het ontwerpen van toegankelijke iconen en afbeeldingen voor laaggeletterden. Zorg ervoor dat de iconen groot genoeg zijn om gemakkelijk te zien en interpreteren van een afstand. En zorg ervoor dat je de iconen en afbeeldingen laat controleren door laaggeletterden. Zijn ze ook echt duidelijk? Tolkie kan sessies organiseren waarin we dit samen met jou en een groep laaggeletterden onderzoeken.

Kortom: houd het simpel, toegankelijk, duidelijk en gebruiksvriendelijk. Zo maak je je communicatie nog toegankelijker voor laaggeletterden!

Deel deze blog