tolkie logo

Hoe dip werkt aan een veilig, overzichtelijk en toegankelijk digitaal landschap

Afbeelding van een Macbook Air waarop het platform van DIP te zien is. Naast de laptop staat het logo van DIP.

Hoe dip werkt aan een veilig, overzichtelijk en toegankelijk digitaal landschap

Onlangs hebben onze oprichters Jeroen en Laurens kennisgemaakt met Bas van den Nieuwenhuijzen, partner van het Digital Insights Platform (dip). Bas werkt met dip aan software die organisaties helpt om een beter inzicht te krijgen in hun online landschap.

De grote uitdaging

Het verkrijgen van dit inzicht is van groot belang. Het monitoren van een online landschap is namelijk een enorme taak voor veel organisaties. Zo is bekend dat er Nederlandse gemeenten zijn met meer dan 100 websites in hun beheer. Websites waarmee ze communiceren met hun inwoners. Meer dan honderd! Hoe houd je al deze websites up-to-date en toegankelijk?

Het eerlijke antwoord is vaak: niet. Met 100 websites om te beheren, is het simpelweg ongelofelijk moeilijk om bij te houden welke informatie nog steeds online staat en of deze informatie DigiToegankelijk is. Dit probleem is vergelijkbaar met het dilemma waar klanten van Tolkie mee te maken hebben: zonder Tolkie is het bijna onmogelijk om toegankelijk te worden voor laaggeletterden. Stel je voor dat je als woningcorporatie 500 informatieve pagina’s op je website hebt. Wie houdt er dan bij of de tekst altijd op het niveau B1 of A2 is? Dat is niet haalbaar. Dip helpt haar klanten dus met een vergelijkbaar probleem, maar niet alleen op het gebied van toegankelijkheid. Ze maken het ook mogelijk om te monitoren of websites nog veilig zijn en of ze allemaal dezelfde (juiste) informatie bevatten.

Toegankelijkheid

Maar hoewel veiligheid en informatievoorziening dus ook belangrijk zijn voor dip, merkt Bas dezelfde ontwikkeling is wij: die DigiToegankelijkheid is binnen veel organisaties echt een steeds belangrijker onderwerp. Zeker nu gemeenten een brief ontvangen hebben over de toegankelijkheid van hun website. Die focus op toegankelijkheid vormt een belangrijk raakvlak tussen dip en Tolkie.

Tilburg loopt voorop

Tijdens het gesprek werd ook stilgestaan bij de stad Tilburg. Zowel dip als Tolkie zijn daar gevestigd. Maar ook Cardan Technobility en Toegankelijk Tilburg zijn er actief. Het is prachtig om te zien dat de stad een broedplaats wordt voor organisaties die zich bezighouden met toegankelijkheid. Op deze manier kunnen we elkaar nog meer versterken!

Samen sterker

Het gesprek met Bas heeft ons nogmaals duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om samen te werken in de strijd voor een toegankelijke wereld. Door samen websites veiliger en toegankelijker te maken, kunnen we de drempels wegnemen voor de 4 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Wil jij de eerste stap zetten? Vraag dan een gratis rapport aan met de eerste inzichten van dip over jouw online landschap. Het is de moeite waard!

Deel deze blog