tolkie logo

Toegankelijk schrijven voor laaggeletterden: B1 schrijven en A2 schrijven met AI?

vrouw schrijft een tekst op b1 niveau met een ai tool

Toegankelijk schrijven voor laaggeletterden: B1 schrijven en A2 schrijven met AI?

Als communicatieadviseur bij overheids- en semi-overheidsorganisaties is het belangrijk om toegankelijk te schrijven. Maar wat betekent dit eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? In deze blogpost gaan we dieper in op het belang van toegankelijk schrijven en laten we zien hoe AI-tools je kunnen helpen om begrijpelijke teksten te schrijven.

Direct duidelijk schrijven voor laaggeletterden

Toegankelijk schrijven houdt in dat je teksten schrijft die voor iedereen begrijpelijk zijn, ongeacht hun taalvaardigheid. Dit is vooral belangrijk voor overheids- en semi-overheidsorganisaties, omdat zij een diverse doelgroep bedienen. Het is cruciaal dat iedereen toegang heeft tot belangrijke informatie, aangezien laaggeletterdheid een veelvoorkomend probleem is in onze samenleving.

AI tools voor begrijpelijke taal

Gelukkig zijn er AI-tools beschikbaar die kunnen helpen bij het schrijven van toegankelijke teksten. Een voorbeeld hiervan is Tolkie Leeshulp, een AI-gedreven leeshulp die teksten kan vereenvoudigen naar taalniveau A2. Met behulp van slimme algoritmes analyseren wij de tekst. Daarna vervangt de tool moeilijke woorden, complexe zinsconstructies en vakjargon door eenvoudigere alternatieven. Dit stelt laaggeletterden in staat om de boodschap beter te begrijpen.

Tolkie Schrijfhulp: tool voor het herschrijven van teksten naar B1 met AI

Daarnaast bieden we bij Tolkie ook de mogelijkheid om teksten te schrijven op B1-niveau met behulp van Tolkie Schrijfhulp. Het B1-niveau is geschikt voor de meeste mensen in Nederland en door suggesties te geven voor het vereenvoudigen van zinnen, vermijden van vakjargon en gebruik van begrijpelijke taal, helpt Tolkie communicatieadviseurs om teksten te produceren die voor een breder publiek toegankelijk zijn.

Samengevat: hoe kan AI helpen om B1 en A2 te schrijven voor laaggeletterden?

Kortom, toegankelijk schrijven is van cruciaal belang voor overheids- en semi-overheidsorganisaties om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie voor iedereen begrijpelijk is. Met behulp van AI-tools zoals Tolkie kunnen communicatieadviseurs teksten vereenvoudigen naar begrijpelijke niveaus, waardoor laaggeletterden gelijke toegang hebben tot informatie en actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. Door toegankelijk te schrijven, dragen we bij aan een inclusieve samenleving en verbeteren we onze communicatie!

Deel deze blog