tolkie logo

Kan Microsoft Copilot helpen bij B1 schrijven met AI?

foto met schrijvende mensen en het copilot logo

Kan Microsoft Copilot helpen bij B1 schrijven met AI?

In de wereld van schrijven en taal is AI een steeds belangrijker hulpmiddel geworden. Een van de nieuwste tools is Microsoft Copilot. Maar kan deze tool je echt helpen bij het schrijven van een B1 tekst? In deze blog kijken we naar wat Copilot kan doen en waar het soms tekortschiet.

Wat is B1 schrijven?

B1 schrijven betekent dat je teksten maakt die voor de meeste mensen goed te begrijpen zijn. De zinnen zijn kort. Je gebruikt eenvoudige woorden. Het is belangrijk dat iedereen je tekst makkelijk kan lezen en begrijpen. Dit is vooral nuttig voor websites, brochures en brieven aan klanten.

Wat is B1 schrijven?

Nee, je bent er met een B1 tekst nog niet. In Nederland zijn namelijk 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Je bent laaggeletterd als je zoveel moeite hebt met lezen en schrijven dat je niet volledig kunt meedoen in de maatschappij. Je hebt dan leesniveau 1F, ook wel A2. Dat is dus nog een niveau onder B1.

Hoe kan Microsoft Copilot helpen?

Microsoft Copilot is een slimme tool die je helpt bij het schrijven. Je vertelt wat je ongeveer wilt schrijven en Copilot doet een voorstel. Dit kan een goede start zijn. De tool gebruikt veel informatie en kan snel veel ideeën geven. Dit bespaart tijd. En de tool wijst je op zwaktes in je tekst door een frisse blik te geven.

Maar er is een maar. Copilot is nog steeds aan het leren. Het programma weet veel, maar niet altijd hoe het eenvoudig moet schrijven. De teksten zijn soms te moeilijk voor B1-niveau. Ook gebruikt het soms te lange zinnen. Eenvoudig schrijven is echt een kunst. En een tool als Copilot is zo breed, dat het niet altijd even goed is in het versimpelen van een tekst.

De uitdaging van eenvoudig schrijven

Eenvoudig schrijven is niet makkelijk. Je moet weten welke woorden je het beste kunt gebruiken. Ook is het belangrijk om je zinnen kort te houden. Soms geeft Copilot een tekst die nog te moeilijk is. Dan moet je zelf veel aanpassen. Dat kost extra tijd.

Hoe kan Tolkie helpen?

Hier komt Tolkie om de hoek kijken. Tolkie heeft twee handige tools: Tolkie Schrijfhulp en Tolkie Leeshulp. Deze tools zijn speciaal gemaakt om te helpen bij het schrijven van een B1 tekst en het helpen van laaggeletterden als ze er niet uitkomen.

Tolkie Schrijfhulp geeft suggesties om je tekst eenvoudiger te maken. Het helpt je om moeilijke woorden te vervangen door makkelijke. Ook helpt het je om korte zinnen te maken. Tolkie Leeshulp kan extra hulp bieden voor de mensen die nog onder B1-niveau zitten.

Voor een klein bedrag kun je deze hulpmiddelen gebruiken. Dit is een goede investering als je zeker wilt weten dat je tekst voor iedereen duidelijk is.

Conclusie

Microsoft Copilot kan een handig startpunt zijn bij het schrijven. Maar voor echt B1 schrijven heeft het nog wat hulp nodig. Tolkie Schrijfhulp en Tolkie Leeshulp kunnen dit beter en zorgen ervoor dat je tekst duidelijk en begrijpelijk is voor iedereen. Wil je meer weten over hoe Tolkie je kan helpen? Plan dan een demo in.

Deel deze blog