tolkie logo

Schrijven op B1-niveau (en hoe AI kan helpen)

afbeelding van een vrouw die een stuk schrijft op haar laptop

Schrijven op B1-niveau (en hoe AI kan helpen)

Wil je teksten schrijven die iedereen begrijpt? Schrijven op B1- of A2-niveau is dan een goede keuze. In deze blog leer je wat het B1-niveau is en hoe je op dit niveau kunt schrijven. Ook krijg je een bonus tip over hoe Tolkie je hierbij kan helpen! Want, let goed op: met B1 ben je er nog niet!

Wat is het B1-niveau?

B1-niveau staat voor heldere en begrijpelijke taal. Dit niveau is onderdeel van een schaal die loopt van A1 tot C2, waarbij A1 het eenvoudigst is en C2 het meest complex. Een tekst op B1-niveau is voor de meeste mensen goed te begrijpen. Maar niet voor laaggeletterden. Daarom gebruiken veel organisaties, zoals overheidsinstellingen, dit niveau vaak als standaard. Met als aanvulling leeshulp en een A2-tekst voor laaggeletterden.

Tips om op B1-niveau te schrijven

  1. Gebruik eenvoudige woorden: Kies woorden die bijna iedereen kent. Is er geen simpel woord? Leg het moeilijke woord dan kort uit.
  2. Houd je zinnen kort: Probeer zinnen niet langer dan 10 of 15 woorden te maken. Dit helpt om je tekst duidelijk en leesbaar te houden.
  3. Maak je tekst overzichtelijk: Start met je belangrijkste boodschap. Gebruik alinea’s, tussenkopjes en opsommingen om je tekst beter te structureren.
  4. Gebruik signaalwoorden: Woorden zoals ‘eerst’, ‘daarna’ en ‘omdat’ helpen om verbanden aan te geven. Dit maakt je tekst logischer en makkelijker te volgen.
  5. Schrijf actief: Vermijd passieve zinnen. Actieve zinnen zijn korter en persoonlijker. Bijvoorbeeld: verander ‘Uw aanvraag wordt behandeld’ in ‘Wij behandelen uw aanvraag’.

Bonus tip: gebruik AI voor B1 schrijven van Tolkie

Tolkie biedt tools die je kunnen helpen bij het schrijven en lezen op B1-niveau. De Tolkie Leeshulp en Tolkie Schrijfhulp zijn hier perfecte voorbeelden van. Met Tolkie Schrijfhulp schrijf je in mum van tijd een B1-tekst. En met Tolkie Leeshulp help je bezoekers die onder dit niveau (op A2-niveau) zitten.

Conclusie

Schrijven op B1-niveau is heel belangrijk als je wil dat je tekst door een breed publiek begrepen wordt. Met bovenstaande tips en de hulp van Tolkie’s tools maak je jouw teksten toegankelijker en aantrekkelijker. Start vandaag nog met het verbeteren van je schrijfvaardigheden op B1-niveau!

Deel deze blog