Hoe je het resultaat van Tolkie kunt meten

Foto van huurders van Vidomes in Leidschendam. Ze testen de leeshulp.

Veel organisaties vragen zich af of Tolkie in de praktijk echt goed werkt. Dat is een logische vraag, want het kan lastig zijn om te begrijpen wat laaggeletterde mensen nodig hebben en hoe zij een website ervaren. Gelukkig kun je het gebruik van Tolkie goed meten. In deze blog leggen we je uit hoe dat werkt en hoe je daarmee waardevolle inzichten kunt krijgen.

Het meten van Tolkie: waarom is dat belangrijk?

Als organisatie wil je weten of een investering als Tolkie echt het verschil maakt. Is je website toegankelijker geworden? Begrijpen je bezoekers de informatie beter? En hoeveel mensen gebruiken Tolkie eigenlijk? Door het gebruik van Tolkie te meten, krijg je antwoord op deze vragen. Dat helpt je om keuzes te maken over je website én om te ontdekken waar je bezoekers tegenaan lopen.

Wat kun je meten met Tolkie?

Tolkie verzamelt gegevens over hoe de leeshulp gebruikt wordt op je website. In een kwartaalrapportage krijg je een overzicht van:

  • Hoe vaak Tolkie is gebruikt in de afgelopen 3 maanden
  • Welke functies het meest populair zijn, zoals de woordenboekknop of de simpele tekstknop
  • Op welke pagina’s de leeshulp het vaakst is gebruikt

Door deze statistieken naast je eigen bezoekerscijfers te leggen, zie je bijvoorbeeld:

  • Of er bepaalde pagina’s zijn die bezoekers lastig vinden
  • Of veelgebruikte functies zoals de simpele tekstknop aansluiten bij de behoefte van je doelgroep

Hoe gebruik je de rapportages?

Stel dat je een woningcorporatie bent met 4.000 huurders. Als je ziet dat Tolkie per maand 200 keer gebruikt is, weet je dat al een behoorlijk deel van je huurders geholpen is. Als je merkt dat de woordenboekknop veel gebruikt wordt, kun je ook kijken of je misschien extra verduidelijkingen in je teksten kunt opnemen.

Daarnaast kun je met de data je website blijven verbeteren. Stel dat één specifieke pagina heel veel gebruik van Tolkie laat zien. Dan is dat een signaal dat die pagina mogelijk complex is voor bezoekers. Met dit inzicht kun je de tekst aanpassen of bijvoorbeeld een video toevoegen.

Testen met je doelgroep

Naast statistieken is het waardevol om rechtstreeks met je doelgroep in gesprek te gaan. Tolkie heeft hier al ervaring mee. Bijvoorbeeld bij woningcorporatie Vidomes in Delft. Samen met Vidomes organiseerden we testsessies met huurders. Tijdens deze sessies vroegen we hen hoe waardevol ze Tolkie vonden en wat er beter kon. Zo kregen we niet alleen feedback op de leeshulp, maar ook nieuwe ideeën om de website gebruiksvriendelijker te maken.

Dit soort tests kun je ook zelf organiseren. Of je nu een gemeente, zorginstelling of woningcorporatie bent: vraag je bezoekers of cliënten wat zij nodig hebben. Tolkie staat open om hierbij te ondersteunen.

Privacy en Tolkie

Omdat Tolkie gegevens verzamelt over het gebruik van de leeshulp, is het belangrijk om hier transparant over te zijn. Je kunt in je privacyverklaring opnemen dat je gebruiksdata verzamelt via Tolkie. Wij zorgen ervoor dat deze data volledig anoniem is, zodat de privacy van je bezoekers beschermd blijft.

Tolkie in cijfers

Wist je dat Tolkie in 2023 al honderdduizenden keren werd gebruikt door bezoekers in heel Nederland? Dit laat zien dat de leeshulp niet alleen nodig is, maar ook veel wordt gewaardeerd. De rapportages die we aanbieden, geven je niet alleen inzicht in je eigen website maar laten ook zien dat Tolkie breed wordt ingezet om informatie toegankelijk te maken.

Wil je het effect van Tolkie meten?

Kortom, er zijn verschillende manieren om het succes van Tolkie te meten:

  • Vraag ons om een kwartaalrapportage
  • Vergelijk de gegevens met je eigen bezoekersstatistieken
  • Organiseer een testsessie met je doelgroep

Wil je het effect van Tolkie meten?

Wil jij ook een testsessie organiseren voor je huurders, inwoners of patienten? Dat kan! We werken daar graag aan mee, zodat we onze leeshulp verder kunnen verbeteren. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Hoe toegankelijk is jouw website?